Három spórolási tipp az ünnepekre

Hamarosan közeledik az év legszebb időszaka és egyben a legköltségesebb is. Ajándékok a családnak, barátoknak, díszek, karácsonyfa vásárlás és még sok más, aminek köszönhetően az év utolsó heteiben jelentősen megnőnek költségeink. Most három tippel érkeztünk, amivel tudod csökkenteni a kiadásokat, ezzel pedig több juthat arra, ami igazán fontos.

Nincs mit tenni, az év vége szinte mindenki számára költséges időszak. A karácsonyi vacsora nem áll össze a semmiből, otthonunk nem öltözik karácsonyi hangulatba önmagától, az ajándékokról pedig már nem is beszélve. Néhány okos és megfontolt döntéssel viszont jó pár ezer forintot megspórolhatunk, aminek a hónap végén vagy január elején biztos nagyon fogunk örülni.

1, Ne vegyél fel hitelt

Az ünnepek közeledtével még mindig igen jellemző a hitel felvétel a magyar lakosság körében. Az ajándékozási kedvünket nem veszi el, ha épp nem áll rendelkezésre elegendő tőke. Egy új TV, laptop, telefon vagy monitor és máris elgondolkozunk a hitelfelvételen. A jelenlegi kamatkörnyezetben a hitelfelvétel folyamatosan drágul, így erősen megfontolandó, hogy feltétlen tovább akarunk-e nyújtózni, mint a takarónk ér. (Pláne ne használjuk a felvett hitelt online kaszinó játékokra.)

Ne felejtsük, hogy hiába találunk online különböző személyi kölcsön ajánlatunkat, mondjuk a Bankmonitor segítségével, a legolcsóbb is jelentős költségekkel jár nekünk.

2, Ételrendelések

Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy ételt rendelni nem jó. Végre nem nekünk kell összeállítani az ebédünket, az év utolsó időszakában pedig jön az érzés, hogy „fogok én még főzni eleget, most inkább rendelek.” Viszont, ha ezt a hét napból ötön eljátszod, szinte biztos, hogy hiányozni fog az a pár ezer forint a karácsonyi menü összeállításakor.

A legfontosabb ebben a témában a tudatosság. Ha megtervezed, hogy mikor van lehetőséged és időd főzni, sokkal könnyebb lesz. Válassz ki egy napot, amikor elkészíted a heti menüsort. Mindenhéten egyszer bevásárolsz hozzá és hidd el, egy délután alatt kész is vagy az egésszel, lehet dobozolni, Te pedig rengeteget spóroltál és közben saját ízlésednek megfelelően eszel ugyanúgy! (Szuper recepteket találsz a Nosalty oldalán. Hagyományos, nemzetközi és reform receptek széles választéka.)

3, Taxik

Nincs autó, a bevásárlást és az utazást akár városon belül gyorsan kell megoldani, mert nincs túl sok idő. A taxi viszont nem olcsó mulatság, így inkább figyeljünk a rendszerezésre, találjuk meg az időpontot, amikor lehetőségünk lesz nyugodt körülmények között intézni a bevásárlást. Ezzel egy jelentős tételt le is húzhatsz a költség tábláról.

Tudjuk, hogy a költségek mindenkinél egyediek, próbáld meg Te is megtalálni azt a pontot, ahol tudod hajlamos vagy ebben az időszakban több pénzt kidobni az ablakon.

+1 tipp: állíts fel költségplafonokat

A költekezést általában nem nehezíti meg semmi, csak érintjük a bankkártyánkat a terminálokhoz. Érdemes költségplafonokat meghatározni. Amikre feltétlen érdemes maximum költséget meghatározni:

  • Ajándékok: könnyen elszállnak a költségek
  • Ünnepi étkezés: Hajlamosak vagyunk háromszor több ételt venni, ami utána rosszabb esetben a kukában végzi. Főzzünk reálisan!
  • Díszek: Feldíszíteni a lakást fantasztikus érzés, de hidd el, a tizenöt égősor éppen elég lesz, a tizenhatodik már nem fog olyan sokat hozzáadni.