Ingatlan. Borsod kikerült a sereghajtó megyék köréből

Az észak-magyarországi régió mindhárom megyéjében alacsonyabbak a lakásárak az országos átlagnál. Míg Magyarországon – Budapest nélkül számolva – átlagosan 331 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az idei évben a lakások, addig az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint Heves megyében 281 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplénben 232 ezer, míg Nógrád megyében mindössze 137 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint mindössze néhány járás lakásárai tudják megközelíteni vagy minimálisan meghaladni az országos átlagot. Ilyen például a Tiszaújvárosi járás, ami jelentős ipari tevékenységének köszönhetően kiemelkedik a többi borsodi járás közül, 330 ezer forint körüli négyzetméteráraival. Ez egyébként a megyeszékhelynél, Miskolcnál is jelentősen magasabb, ott 268 ezer forint az átlagár. Heves megye székhelye szintén egy ilyen térsége a régiónak, Egerben ugyanis 358 ezer forint egy átlagos négyzetméter, ami az országos átlagnál is magasabb.

Nemcsak a régió, de az ország legolcsóbb megyéje is Nógrád, ahol a megyeszékhely, Salgótarján lakásainak átlagára mindössze 165 ezer forint, annak ellenére, hogy az elmúlt 2-3 évben több mint 80 százalékos volt az áremelkedés

– emelte ki a portál szakembere.

Hozzátette, ami a régió lakásépítési számait illeti, szintén országos átlag alatti beruházási volument látunk. Borsodban mintegy 400, Heves megyében mintegy 300 lakás épül tíz lakásosnál nagyobb társasházban, míg Nógrád megyében egyáltalán nincs ilyen projekt.

Vegyes képet mutat az építkezési kedv

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a korábbi időszakok alacsony szintű lakásépítéseit követően 2020 IV. negyedévében élénkülés indult meg a megyei lakásépítési piacon, amely 2021-ben tovább gyorsult. Az országosan 2016 óta tartó növekvő tendenciával párhuzamosan 2021 I. félévében az előző év azonos időszaki alacsony bázis több mint ötszörösére (országosan 13%-kal) nőtt az épített lakások száma.

Mindhárom településtípus esetében emelkedett a lakásépítések száma, a piaci élénküléshez azonban döntő mértékben a megyeszékhelyen kivitelezett lakásberuházások járultak hozzá. Ennek következtében az épített lakások tízezer lakosra jutó száma (4,2) alapján képzett rangsorban Borsod kikerült a sereghajtó megyék köréből.

A lakások túlnyomó többségét (közel 80%-át) többszintes, többlakásos épületben, 18%-át családi házas formában adták át. A növekedés gyakorlatilag az előbbiek számának erőteljes emelkedéséből adódott. Emiatt az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 119-ről 85 m²-re, az országos átlaghoz (83 m²) hasonló szintre csökkent. A lakások fele épült 4 vagy annál több szobával.
Az év első felében 32 lakás szűnt meg a megyében, az egy évvel korábbi 2-vel szemben. Száz épített lakásra 12 megszűnés jutott.

Az országos élénküléssel párhuzamosan pozitív irányba mozdult a megyében a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2021 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (144) 8,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki alacsony bázist, de a két évvel korábbitól 27%-kal elmaradt.https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/12/09/fillerekert-vehetsz-meseszep-hazakat-videken-ebben-a-megyeben-nehany-millioert-is-van-ajanlat

Fotó: Az Új Delhi tér közelében