Skip to content

Az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazás a kiskorúak nemátalakításáról

Az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazás a kiskorúak nemátalakításáról

Megsemmisítették az ezzel ellentétes kúriai döntést, mert az alkotmánybírák szerint a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdésre akár az igenek, akár a nemek kerülnének többségbe, az Országgyűlésnek lenne módja az Alaptörvénynek megfelelő jogszabályt alkotni. Kérdés, mi lesz most, hiszen az országgyűlés négy másik „gyermekvédelminek” nevezett kérdésről már kiírta a népszavazást, és legközelebb csak februárban tart rendes ülést.

A Kúria októberben megsemmisítette a Nemzeti Választási Bizottságnak a kérdést hitelesítő határozatátmert úgy ítélte meg: amennyiben a feltenni szándékozott népszavazási kérdés alapján a „nem” válaszok kerülnek többségbe, az Országgyűlés olyan jogalkotásra lenne köteles, amely a kiskorúak minden csoportja tekintetében tiltaná a nemátalakító kezelések elérhetőségét generálisan is. Így minden kiskorú alapjoggyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná. Jogi problémákat okozna az „igen”-ek egyébként kevéssé valószínű győzelme is.

A kormány emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult, mert Varga Judit igazságügyi miniszter szerint „a kérdés értelmezése során a lényeges értelmének a megváltoztatása, annak feldúsítása vagy egyes elemeinek a kihagyása, illetve ahhoz nyelvtanilag nem kapcsolható tartalom párosítása azzal az eredménnyel jár, hogy a Kúria végső soron nem a szervező által népszavazásra javasolt kérdés, hanem egy fikció hitelesítéséről dönt”.https://hvg.hu/itthon/20211216_Alkotmanybirosag_nepszavazas_kiskoruak_nematalakitasa



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2021.12.17. 07:48

    Ma nincs kossuth mise ? Pedig érdekelt volna mit mond orbán a völNER dologról 😀

  2. Névtelen
    2021.12.17. 11:59

    https://uploads.disquscdn.com/images/1821d1399fbe1dc4d0a0e1c6650e10a8715f6f910509c43bef4eeeaa983c8c44.jpg?w=800&h=593

  3. névtelen
    2021.12.19. 02:49

    Alkotmánybíróság van, csak Alkotmány nincs! Ez egy ilyen fidesz birodalom!
    Egyébként a magas szintű Alkotmánybíróság gyakorlatilag minden panaszt elutasít, kivéve ha Orbán fordul az övéihez.
    A lottón gyakoribb az öt találatos, mint az Alkotmánybíróság által elfogadott alkotmányügyi panasz!
    Mert nálunk ilyen magasszintű a jogállam működése, csak az EU, a Velencei Bizottság és egyéb nemközi szervezetek nem bírják ezt megérteni, hiába rohángál hozzájuk Vagra miniszter!
    Az Alaptörvény a jog megcsúfolása, olyan is, mint amit az esőcsatorna tornász írt annak idején!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük