Kövér titkárságvezetőjének ingatlanügyeit magyarázza az Országgyűlés sajtófőnöke

A sajtófőnök mindhárom állítása a Kövér László házelnök kabinetfőnökeként dolgozó elnöki titkárságvezetőre, Veress Lászlóra vonatkozik, de két ügyről, két ingatlanról szól, amelyek közül az egyik áttételesen Kövér Lászlót is érinti.

A közlemény első állítása egy budapesti ingatlanügyet érint. A hvg.hu is megírta, hogy a 24.hu kiderítette: a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány külhoni magyaroknak szánt adományokból budai villalakást vásárolt, amelyet viszont Veress László családja használ. Legalábbis a portál újságírójának Veress anyósa nyitott egy ízben ajtót, és a lakásnál a lap szerint Veress felesége és gyerekei is megjelentek. Ezt 24.hu-nak sem Veress, sem az ő munkatársa, az alapítvány vezetője nem cáfolta, de átmeneti, egészségi okokból szükségessé vált, szívességi, ingyenes lakáshasználatra utaltak. Az Országgyűlés sajtófőnökének friss közlése szerint azonban „Veress László, az Országgyűlés elnöki titkárságának vezetője és családja soha nem lakott és jelenleg sem lakik semmiféle alapítványi tulajdonban lévő ingatlanban”. Adódik a kérdés, hogy vajon Veress maga miért ismert el valamit korábban, amit most az Országgyűlés sajtófőnöke cáfol, illetve

felvetődik az is, hogy a két nyilatkozó vajon eltérően vélekedik-e arról, hogy egy anyós családtag-e, esetleg az átmeneti, szívességi lakáshasználat és az „ottlakás” jelentését értelmezik-e másként.

A közlemény második állítása is ugyanerre az ingatlanügyre és Veressre vonatkozik. Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint „az elnöki titkárság vezetőjével szemben soha nem folyt és jelenleg sem folyik semmiféle hatósági nyomozás vagy büntetőeljárás”. Ennek ellenkezőjét lehet, hogy tévesen állította valaki, a hvg.hu mindenesetre a 24.hu híre alapján következetesen a Veress Lászlóhoz köthető ügyről írt, miután kiderült, hogy nyomozás indult ugyanennek az ingatlannak az ügyében. Azt írtuk: „nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás miatt abban az ügyben, amelynek fontos szereplője Veress László, Kövér László kabinetfőnöke”, és hozzátettük a 24.hu közlése alapján: „a rendőrség arról tájékoztatta a portált, hogy az eljárás ismeretlen tettessel szemben zajlik”.

A közlemény harmadik állítása ugyan közvetlenül szintén Veressről szól, de már egy másik ingatlant érint. Ahogy Szilágyi Zoltán közölte: „Veress Lászlónak kizárólagos tulajdonában és használatában van a 2006 és 2010 között épült székelyföldi családi háza”. A hvg.hu sem írt egyébként másról Juhász Péter ellenzéki politikus, az Együtt egykori elnökének videója alapján, minthogy áll az erdélyi Hargitán fekvő Tibódon egy úszómedencés villa, amely Veress tulajdonában van – a már említett alapítványtól jelentős támogatáshoz jutott Ábel Egyesület elővásárlási joga mellett. A videóban megszólító helybéliek állítólag gyakran látták a villában felbukkanni Kövér László házelnököt, de ezt a hvg.hu meg is kérdezte még pénteken az Országgyűlés sajtófőnökétől, aki Kövér László nevében azt válaszolta, hogy a házelnök „egyszer sem vette igénybe – sem hivatalos, sem pedig magánútjain – az elnöki titkárság vezetőjének székelyföldi házát”.https://hvg.hu/itthon/20211220_kover_laszlo_veress_laszlo_sajtofonok_cafolat_alapitvany_ingatlan#rss