Skip to content

Elnézést kért Fabiny Tamás evangélikus püspök a kirekesztő egyházi nyilatkozatért

Elnézést kért Fabiny Tamás evangélikus püspök a kirekesztő egyházi nyilatkozatért

Több magyarországi egyház aláírta azt a nyilatkozatot, ami az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével.

„Súlyos hiba ez a mondat” – vélekedett utólag Fabiny Tamás evangélikus püspök arról, hogy egy általa is aláírt dokumentumban a következő szerepel: „a zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Fabiny a VálaszOnline-on megjelent interjújában nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy aki nem házas, híján van-e az emberi méltóságnak, valamint kijelentette: „az a szöveg, amit mi a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről aláírtunk, nem tartalmazta ezt a mondatot. Papírunk is van erről. Az egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára ugyanis vissza is küldte, hogy ez az a szöveg, amit a tagegyházak elfogadtak, és abban ilyen mondat nem volt. Kaptunk még emellett több emailt, tehát később megküldték az új szövegváltozatot, de a kapkodó szervezés miatt azt már nem láttuk”.

Ugyanerre hivatkozott nemrégiben Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) vezetője is, amikor december 14-én (közössége nagy felháborodása után) elnézést kért az említett mondatért.

A Mazsihisz visszavonta az aláírását a dokumentumról, az evangélikus egyház azonban nem. „Ez nem egy klub, amiből ki lehet lépni. Félreértések, szövegváltozatok ide vagy oda, mindez megtörtént. A szöveg kiment, de nem akarunk több demonstratív lépést. Helyette szeretném egyértelművé tenni, hogy aki nem családban él, ugyanúgy Isten teremtménye, és a méltósága ebből a teremtett létből adódik. Már korábban is leírtam: személyes szeretetemről biztosítok mindenkit, aki megalázónak érzi a közlemény megfogalmazását. Most bocsánatot kérek mindazoktól, akiket ez a rossz mondat megsebzett, megbántott” – mondta Fabiny Tamás.

Az evangélikus püspök szerint a nyilatkozatra ő nem politikai hűségnyilatkozatként tekint, azonban hozzátette, hogy „biztosan vannak olyanok az egyháztagok között, akik így tekintenek rá”. „Azt is gondolom, hogy az egyházaknak elsősorban egyházi témákkal kellene foglalkozni, és nem szabad feszítő politikai kérdésekbe belemenni” – emelte ki.https://hvg.hu/itthon/20211224_fabiny_tamas_bocsanatkeres_kirekesztes



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2021.12.24. 14:05

    egyházi maszatolás
    más?

    • Névtelen
      2021.12.24. 15:24

      új tag a csordában
      a másbarom is mehetne a listára

      2
      1
  2. Névtelen
    2021.12.24. 14:50

    Törölt komment

    • Névtelen
      2021.12.24. 19:16

      törölték a hvg-t?

  3. Névtelen
    2021.12.24. 14:50

    Minden Jézus nevű ismerősömnek boldog születésnapot kívánok !

    1
    1
  4. Névtelen
    2021.12.24. 14:54

    És akkor csoda ha a nő pánikbeteg lesz és szorong meg akar halni nem látja értelmét az életének!

  5. Névtelen
    2021.12.24. 23:47

    Kinek a pap, kinek a papné. Én még úgy tanultam, hogy bármelyik ember, egy férfi és egy nő közös biológiai képességéből jön létre. Még az az ember is, aki most ezt éppen tagadja. Persze a klónok és a Gólemek kivételek.

    • Névtelen
      2021.12.25. 07:58

      Igen?És ennek mi köze a házassághoz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük