NBZM: Búvárbázis is lesz a miskolci malomban

Az egykori István malom esztendőkön át üresen állt, majd 2017-ben az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. vásárolta meg a komplexumot. A terület rendezésének részeként 2018 nyarán felrobbantották az úgynevezett kis silót, amely betonból készült, így a hagyományos bontási módszerek nem voltak alkalmazhatók.

 

„Célunk egy olyan átfogó, az ingatlan egészére kiterjedő ingatlanfejlesztés, amely nemcsak cégünk, hanem Miskolc javára is válik – mondta el kérdésünkre Szabó Viktor, az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója. – Ez a terület régóta gazdátlanul hevert a város szívéhez közel, olyan történelmi múlttal, ami megérdemli, hogy végre pozitív irányba változzon a sorsa.”

 

A cégvezető elmondta, hogy 2020 végéig bontási, valamint közművesítési munkálatokat végeztek, tavaly pedig megkezdődött az utcafronton található épületek, köztük a Monarchia korabeli régi irodaház felújítása. A történelmi múlttal rendelkező épület irodaház-funkciót kap.

 

Ezzel párhuzamosan zajlik egy látványosnak ígérkező fejlesztés, a nagyobbik, 55 méter magas silónak kettős funkciót szánnak. Első ütemben a tetején egy körbejárható területet alakítanak ki, amely kilátóként funkcionál majd. „A kilátás páratlan odafent, bátran mondhatom” – tette hozzá a vezérigazgató. A kilátó felirat már olvasható a siló Selyemrét felőli oldalán. Mint megtudtuk, a siló belső 11 szintjén, amely korábban a siló gépészeti tere volt, különféle képzőművészeti kiállításoknak, valamint a malom történetét bemutató tárlat számára biztosítanak díjmentesen felületet.

 

A siló fejlesztésének második ütemében a két korábbi gabonatároló hengert szeretnék hasznosítani. Az egyik belsejében mászófalat alakítanának ki, valamint – ha a statikai számítások engedik – a közbenső cellában egy 33 méter mély, búvárok számára kialakított merülőmedencét hoznak létre. boon.hu infó