Nincsenek rendben a kifizetések az Országos Roma Önkormányzatnál, viszont ha az ellenzék nyerné a választást, akkor vagy a Jobbik venné át a romaügyet, vagy a melegek – magyarázta egy hangfelvételen Sztojka Attila a Népszava szerint.

Újabb részleteket tett közzé a Népszava abból a hangfelvételből, amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos beszél. A 2021 decemberében készült, három és fél órás hanganyagon beszélő férfi, aki a lap szerint Sztojka Attila volt, azt mondta egyebek mellett a tárgyalópartnereinek: az Országos Roma Önkormányzatnál nincsenek rendben a kifizetések, a képviselői tiszteletdíjak mellett ugyanis a foglalkoztatási intézetben van „egy másik szerződésetek, vagy a hozzátartozótoknak”. Ez pedig szerinte is hűtlen kezelést jelent, de azt azért hozzátette, hogy „máshol nem fogom elmondani”.

Arról is beszélt, hogy ha nem a Fidesz nyeri a választást, akkor a romaügynek vége, „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”. De ez csak elvi lehetőség, áprilisban úgyis a Fidesz győz szerinte.

Azt is elmondta, hogy Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét politikai értelemben „nem lehet újraépíteni”, a személye leértékelődött a romák és a párttársai körében is.

Sztojka a Népszavának a korábbi hangfelvételek kiszivárogtatásakor mindössze annyit mondott, nem ismeri a hangfelvételt, de annak készítéséhez ő nem járult hozzá. Az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság titkársága egy nyilatkozatot adott ki: „A kötetlen beszélgetésre zárt körben került sor, amit a frakció tagjai kezdeményeztek és hívták meg a kormánybiztost, hogy egyeztessenek az Országos Roma Önkormányzat csődközeli helyzetéről. A kormánybiztos minden olyan tevékenységet elítél, rosszindulatú hangulatkeltésnek minősít, amely a roma nemzetiségi önkormányzatok kohéziójának megteremtésére irányuló erőfeszítéseit azok között vagy azokon kívül akadályozza.”