Miskolc. Mit értünk korlátozott precedensrendszer alatt? 

dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia

 

2020. október 1. napján vette át a Miskolci Törvényszék vezetését.

Jogszabályi változások és a járványhelyzet is adott feladatot a bíróságoknak.

 

 

Mit értünk korlátozott precedensrendszer alatt? 

 

Maga a precedens – amit az angolszász jogrendszerből valamennyien ismerünk – lényege, hogy a bíróság jogkérdésben hozott döntése köti a többi bíróságot is. Hazánkban ez csak korlátozottan érvényesül, mivel kizárólag a Kúria jogegységi határozatának van az alsóbb bíróságokra nézve kötőereje. Ráadásul ebből is viszonylag kevés van, mivel rendkívül esetleges, hogy egy ügy eljut-e a jogegységi határozat szintjéig. Jócskán múlik ez a felek akaratán, hiszen ők döntenek arról, hogy jogvitájukkal a Kúriához fordulnak-e, és az pedig a Kúria megítélésén múlik, hogy az adott jogkérdésben szükséges-e jogegységi határozatot hozni. A precedensrendszer korlátozottságát támasztja alá az is, hogy az alsóbb bíróságok eltérhetnek a jogegységi határozat tartalmától, ha döntésüket megfelelően indokolják. 2020. április 1. óta azonban a jogalkotó valamennyi eljárási törvényünkben felülvizsgálati okként rögzítette a „precedenssértést”, vagyis azt, ha a bíróság a Kúria közzétett határozatától eltért.

 

A megalapozott döntésekhez tehát folyamatosan tekintettel kell lenni a Kúria gyakorlatára, amely többletfeladatot ró a bírákra.

 

A fent említett nehézségek és szakmai kihívások ellenére kifejezetten jól teljesített a közigazgatási ügyszak. 2021 során 1430 új ügy érkezett a folyamatban lévő 681 mellé, és az év végére 451-re sikerült csökkenteni a folyamatban lévő ügyek számát. Mindezt 8 bíró kollégám intézte egyesbíróként, illetve tanácsban. Többen közülük munkaügyi bírói tevékenységük mellett vállalták a közigazgatási ügyszakban történő ítélkezést is. https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/01/nem-eleg-a-szakmai-fejlodes-utjan-maradni-azon-elore-is-kell-lepni