Hány stabil hellyel számolhat a Fidesz és az ellenzék?

Egy most vasárnapi választáson a Fidesz győzött volna az utolsó másfél hónap összesített közvélemény-kutatási adatai és az elmúlt három választás súlyozott eredményei alapján – számolta ki Sanyó Ádám adatelemző, a taktikaiszavazas.hu oldal üzemeltetője.

Az is látszik, hogy a Fidesz már nem győzne toronymagasan, a számítás szerint 107 mandátumot szerzett volna, amivel biztonságban tudhatja a kormánytöbbséget, de messze van a kétharmadtól. Az ellenzék 91 mandátumot kapott volna, ami jóval több, mint amennyije most van.

Egy helyet pedig oda is lehet adni a német nemzetiségi képviselőnek, Ritter Imrének, akit múltja és az elmúlt négyéves teljesítménye alapján legegyszerűbb a Fideszhez sorolni. A tényleges erőviszony tehát: 108-91.

Sanyó Ádám úgy számolt, hogy a Fidesz a 106-ból 60 egyéni választókerületben győzött volna, az ellenzék pedig 46 helyen szerzett volna mandátumtöbbséget.

Ez történt volna, ha múlt vasárnap, azaz nyolc nappal ezelőtt tartották volna a szavazást, de a valódi választás még messze van ahhoz, hogy itt leüssük az állást.https://hvg.hu/360/20220117_valasztas_fidesz_ellenzek_orban_orszaggyules_mandatum