Akkor minden rendben van, hiszen ezek szerint van pénz?

Látszólag. Azonban egy tárgyévi költségvetést nem lehet függetleníteni a korábbi időszak gazdálkodásától és a kialakult világjárványtól. Mindenki előtt ismert a Miskolc Holding Zrt. felé fennálló 10 milliárd forintos nagyságrendű adósságállomány, amelyet megörököltünk. Csakúgy, mint a milliárdos mértékű betervezett, de meg nem valósult bevételeket. Ezekkel a hatalmas terhekkel indultunk, majd a pandémia miatt évente közel 5 milliárd forint bevételkieséssel számolhatunk.

Hogy tudták kezelni ezt a helyzetet?

Kizárólag folyamatosan kontrollált, takarékos és ésszerű gazdálkodással. Minden kiadást egyenként megvizsgálunk, és nem vagyunk restek alkudni sem.

Konkrét példát is tudna mondani?

Hivatali szinten évente 50 millió forintot költöttünk papír-írószerre, több mint 10 millió forintot nyomtatók üzemeltetésére, több mint 70 millió forintot irattározásra. A megoldás a papírmentes hivatali működés elindítása és a 11 folyó kilométernyi iratot tartalmazó irattárban az átfogó selejtezés megindítása volt. Természetesen minden folyamatot ilyen alaposan átvizsgálunk.

Sokat hallani mostanában a hivatali autókról. Ön is nyilatkozott a sajátját illetően. 

A korábbi időszakban jellemzően csak a vezetői autók cseréjére került sor, így fordulhatott elő az, hogy a kollégák egymillió kilométert futott autóval közlekedtek, és több tízmillió forintot költöttünk néhány százezer forintot érő autók karbantartására. Tavaly 11 régi járművet értékesítettünk, és az idén is továbbiakat hirdettünk meg. 2021-ben új ügyintézői autókat tudtunk beszerezni. Az autók árfekvése 3-4 millió forint, míg a terepjárók esetén 6 millió forint, hiszen Dacia típusról van szó. Mikrobusza mindig is volt a városnak, ahogy szerintem körülbelül 3000 magyarországi önkormányzatnak is. Az 2 évvel ezelőtt tönkrement, és gazdaságosan már nem volt javítható. Mivel a pandémia alatt nem volt rá szükség, újat nem vettünk, jelenleg is csak bérlünk egy mikrobuszt. Költségtakarékos, ha nem kell két autót igénybe venni öt főnél több ember szállításához. A bérlet pedig bármikor felmondható.

Elődjéről köztudott, hogy több százezer forintért taxi- és éttermi számlákat fizetett ki hivatali bankkártyájával, több mint 180 ezer kilométert autózott el néhány év alatt, továbbá a fizetésén felül havi bruttó 500.000 forint céljuttatást is kapott. Önnek is van céljuttatása?

Nincs.

minap.hu info