Miskolc jegyzője mondja:  ÉS NEM VAGYUNK RESTEK ALKUDNI SEM
A város jegyzője ritkán ad terjedelmes interjút, általában csak konkrét ügyekben nyilatkozik. Most kivételt tett. Költségvetés és választások, hivatali autók és pályázatok, bérek és dolgozók. Ezekről a témákról beszélgettünk Miskolc város jegyzőjével.

Miskolc idén sem számíthat könnyű évre. Melyek a legnagyobb kihívások 2022-ben?

Röviden összefoglalva: az önkormányzat működőképességének, fizetőképességének megőrzése, a korábban megkezdett pályázati projektek befejezése, az új projektek megfelelő előkészítése, a szakemberek megtartása, a választás és népszavazás, valamint a népszámlálás lebonyolítása.

Kezdjük az első ponttal. Mit tesznek meg pénzügyi téren?

A teljesség érdekében a 2020-as költségvetéssel kezdem, hiszen a világjárvány előtt egy teljesen új szemlélet alapján kezdtük meg a tervezést. Hosszú évek után ez lett volna Miskolc városának az első olyan költségvetése, amiben kevesebb volt a kiadás, mint a bevétel.

Akkor minden rendben van, hiszen ezek szerint van pénz?

Látszólag. Azonban egy tárgyévi költségvetést nem lehet függetleníteni a korábbi időszak gazdálkodásától és a kialakult világjárványtól. Mindenki előtt ismert a Miskolc Holding Zrt. felé fennálló 10 milliárd forintos nagyságrendű adósságállomány, amelyet megörököltünk. Csakúgy, mint a milliárdos mértékű betervezett, de meg nem valósult bevételeket. Ezekkel a hatalmas terhekkel indultunk, majd a pandémia miatt évente közel 5 milliárd forint bevételkieséssel számolhatunk.

Hogy tudták kezelni ezt a helyzetet?

Kizárólag folyamatosan kontrollált, takarékos és ésszerű gazdálkodással. Minden kiadást egyenként megvizsgálunk, és nem vagyunk restek alkudni sem.

Konkrét példát is tudna mondani?

Hivatali szinten évente 50 millió forintot költöttünk papír-írószerre, több mint 10 millió forintot nyomtatók üzemeltetésére, több mint 70 millió forintot irattározásra. A megoldás a papírmentes hivatali működés elindítása és a 11 folyó kilométernyi iratot tartalmazó irattárban az átfogó selejtezés megindítása volt. Természetesen minden folyamatot ilyen alaposan átvizsgálunk.

minap.hu infó

Fotó: Miskolci politikusok. Archív