Benkő Tibor: Magyarországnak nincs szüksége NATO-katonák telepítésére az ukrán helyzettel kapcsolatban

Magyarország már olyan nemzeti haderőt hozott létre, olyan nemzeti képességeket fejlesztett ki, hogy a jelenlegi helyzetben nem szükséges más külföldi erőkre, csapatokra támaszkodni – mondta Benkő.

Fotó: Magyar Tudat

Magyarországnak nincs szüksége NATO-katonák telepítésére a területére a jelenleg is zajló ukrajnai patthelyzet közepette – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az InfoRádiónak adott interjúban.

A tárcavezető megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok és a NATO minden Oroszországgal, Ukrajnával vagy mindkettővel szomszédos tagállammal tárgyalt a blokkból érkező csapatok további bevetéséről.

Budapest azonban úgy gondolja, hogy saját hadserege minden szükséges biztonságot képes biztosítani a NATO-csapatok segítsége nélkül. 

Magyarország már olyan nemzeti haderőt hozott létre, olyan nemzeti képességeket fejlesztett ki, hogy a jelenlegi helyzetben nem szükséges más külföldi erőkre, csapatokra támaszkodni

– mondta Benkő.

A jelenlegi helyzetben nem tartjuk indokoltnak – és nem is kérjük – a NATO-erősítések ide telepítését. Ezt tudjuk kezelni.

Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta újságíróknak, hogy Amerika növeli katonai jelenlétét Kelet-Európában, és „rövid távon” kis számú további csapatot telepít a térségbe.

A lépés az Ukrajnával kapcsolatos felfokozott feszültség közepette történt, amely állítólag egy állítólagos orosz invázió célpontja a nyugati média és vezető tisztségviselők szerint.

Moszkva következetesen tagadja az ilyen állításokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy semmiféle támadási szándéka nincs a szomszédos ország ellen.

Magyarország védelmi minisztere megismételte, hogy országa ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseit.

Míg Budapest eredetileg támogatta a lépést, álláspontja megváltozott, mivel Kijev „elfogadhatatlan” magatartást tanúsított a szövetség potenciális tagja számára – mondta Benkő.