Miskolc a villanyautósok mellett

Miskolc a villanyautósok mellett, Szombathely a kormányra vár, Kecskemét a hibrideknek is kedvez

Nem Pécs az egyetlen vidéki nagyváros, ahol 2022-ben változik a parkolás rendje, ahol idén valamikortól már kizárólag csak a villanyautók tulajdonosai élvezhetik az ingyenességet. Ugyanez lesz a helyzet Miskolcon is. “A parkolási rendeletünk módosítására vonatkozó rendelettervezet már elkészült” – közölte a város Polgármesteri Kabinetje a Vezessel.

Jelenleg a borsodi megyeszékhelyen is a vészhelyzet jogilag lezárt végére várnak, “a rendeletmódosítási javaslat Közgyűlés elé terjesztésére jelenleg nincs lehetőség”.

Szombathelyen mindkettőjük előtt felmerült már az ötlet. “Hosszú távú célunk, hogy a tisztán elektromos autók parkolhassanak csak ingyenesen a fizető parkolóinkban” – árulták el megkeresésünkre. Az egyik decemberi közgyűlésükön módosították is a helyi rendeletet a belváros levegőjének tisztábbá tétele érdekében.

Csakhogy ez a lépésük még más irányba mutat, lett is belőle némi politikai vita a helyi vezetés és ellenzéke között. Bevezették a városközponttól távolabb eső, 2-es (sárga), valamint a 3-as (zöld) díjzónában a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását, viszont a legbelső, 1-es (piros) övezetben megszüntettük az eddigi kedvezményes parkolóbérlet-vásárlási lehetőséget. Vagyis itt a villanyautósoknak is fizetni kell, egyértelmű cél a forgalom csökkentése.

Változik a parkolási rend több vidéki városban 3

Szombathelyen a legégetőbb probléma a darabra túl sok autó (Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Ha a céljuk a tisztán elektromos autók kizárólagosan ingyenes parkolása a fizetős helyeken, akkor miért nem Pécshez és Miskolchoz hasonló lépést hoztak? “A helyi regisztrációs lehetőség véleményünk szerint csak egy nehézkes részmegoldás lenne, ezért országosan szükséges kezelni ezt a problémát. A megfelelő eljárás az volna, ha csak a tisztán elektromos gépjárművek kapnának zöld rendszámot.”

Kecskeméten ellenben megpróbálják szétválasztani a környezetet így-úgy kímélő személyautókat a többségtől. Amellett, hogy az elektromosok díjmentesen parkolhatnak, “a hibrid gépkocsik parkolóbérlet vásárlása esetén 75 százalékos kedvezményben részesülnek”.

Egerben is sok az autó, mást kellene használni

“Sajnos városunkban nem az a legégetőbb probléma, hogy a tisztán elektromos autók és a hibrid típusú autók is igénybe vehetik-e ingyenes a parkolóhelyeket, hiszen az elmúlt években olyan nagymértékű gépjárműállomány-növekedés ment végbe városunkban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló parkolóhely kapacitás egész egyszerűen már képtelen kiszolgálni az igényeket. Új parkolók létesítése pedig a rendelkezésre álló helykapacitás szegénysége miatt igen problémás, valamit költséges volna. A városvezetés és az önkormányzat fő célja jelenleg, hogy a lakosságot – különös tekintettel az autóval közlekedőkre – arra biztassuk, abba az irányba tereljük, hogy személygépjárművek helyett válasszák inkább a város tömegközlekedését” – közölték megkeresésünkre.

Ennek megfelelően januártól a Volánnal közösen kidolgozott kedvezményprogramot indítottak, az egri lakcímmel rendelkezők ezer forintos jelképes összegért éves helyijárat bérletet kapnak. Hosszabb távú elképzeléseik között szerepel, hogy a városon áthaladó vonatközlekedést is be szeretnék vonni Eger helyi tömegközlekedésébe.

Jelenleg nincs olyan tényező

A fenti példák szerint egyértelműen elindult pár városvezetésnél a központi jogszabálynál árnyaltabb gondolkodás a személyautók kedvezményrendszerével kapcsolatban, ám a megyeszékhelyeknek küldött körkérdéseinkre adott válaszokból kiderült: több önkormányzatnál még nem látható probléma ez.https://www.vezess.hu/magazin/2022/01/31/valtozik-a-parkolasi-rend-tobb-videki-varosban/