Diplomásokban a Fidesz, nőkben és fiatalokban az ellenzéki szövetség jelöltjei vezetnek

Három olyan jelöltet találunk a Fidesz listáján, akik a választási rendszer és a választókerületek átalakítása óta harmadszor kapnak bizalmat Orbán Viktortól. Az egyikük Csöbör Katalin, aki Miskolcon és környékén (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1.) legutóbb 127 szavazattal előzte meg a Jobbik jelenlegi elnökét, Jakab Pétert. Harmadszor is nyerni szeretne a komáromi választókerületben (Komárom-Esztergom megye 3.) Czunyiné Bertalan Judit és a XVII. kerületben (Budapest 14.) Dunai Mónika.

Kállai Mária Szolnokon (Jász-Nagykun-Szolnok megye 1.), Szabó Tünde pedig Nyíregyházán (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1.) indul el másodszor, de újrázna Koncz Zsófia is, aki másfél éve, az édesapja halála után kiírt időközi választáson nyert a tiszaújvárosi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6.) körzetben. A kormánypártok hetedik női jelöltje, Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára most próbálkozik először a szentendrei (Pest megye 3.) körzetben, ő tavaly ősszel L. Simon László listás mandátumát kapta meg, miután a fideszes képviselőt kinevezték a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának.

Háromszor annyi női jelöltet indít az ellenzék, mint a Fidesz

Jóval magasabb a nők aránya a Márki-Zay vezette ellenzéki szövetség képviselőjelöltjei között, akik ősszel az előválasztáson vívták ki az indulási jogot.

A 106 választókerületből 22 helyen lesz női jelöltje az ellenzéknek, azaz egyéni jelöltjeik 20,75 százaléka nő.

Ha az ellenzéki szövetség pártjai között is megnézzük (az előválasztás előtt mindenkinek kötelező volt megjelölni, hogy melyik frakcióba ülne), a DK-nak van a legtöbb női jelöltje, arányaiban azonban az LMP áll legjobban ebben a mutatóban. A Jobbik a Fideszhez hasonló nemi arányt tud felmutatni, a Momentum pedig az ellenzéki átlagot hozza.https://telex.hu/valasztas-2022/2022/02/07/fidesz-ellenzeki-kepviselojeloltek-atlageletkor-noi-ferfi-arany