Az Ózdi életérzések…..
Elvtársak, előbb adjátok vissza a tőlünk elrabolt életünket. A fiatalságunkat, a gyárunkat, a bányáinkat, a 2,40 es sörünket és a virslit. Azt mondtátok, hogy a Burzsoázia tesz bennünket tönkre. Most pedig a nyakunkra küldtök egy Márkyt ? Hát Robis a Pier, az ilyen “gyüttmenteket” küldte zsilet élező alá. Pedig ők igazi forradalmárok voltak. Ők igazán kormányt váltottak : Liberté, égalité, fraternité, ou la mort! („Szabadság, egyenlőség, testvériség, vagy halál!”)
De MZP úgy sietett, hogy a nevéből elvesztette az “S”-betűt. Ő is csak azt tudja adni, amit az M(S)ZP-s elődei. Hogy mit ? Hát végy egy régi papír húszast. ( https://www.eremshop.hu/20-forint-bankjegy-1975-vf.html ) látni fogod rajta a melóst ruha nélkül a vállán átvetett rongydarabbal ,kezében a kalapáccsal és a búzaköteggel. S máris kezdheted az ózdi melósok dalát :
HIÁBA DOLGOZOL, HIÁBA ARATSZ, MÉGIS ILYEN MEZTELEN MARADSZ. S MIRE EGY ILYEN DARAB RONGYOT VESZEL…
(S most fordítsd meg a húszast és látni fogod az öreg Dózsát) és folytathatod..
ILYEN ÖREG LESZEL.
Aztán jöhet az avas panel csótány életérzést fokozó célkitűzés rigmusa egy feles rum és egy korsó sör mellett : Miénk a gyár !!!!!!!!!!!!!!!! Nem magunknak építjük, hanem a fiainknak, unokáinknak……….. Mert Munkás ököl vasököl, oda súlyt ahová köll !!!!!!!!!!!!!!! Vas és acél országa vagyunk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Arccal a vasútnak elvtárs !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! de aztán találd is meg és csak gyalogolj a sínek mentén egészen Vásárhelyig….
Az Ózdi melós dala
“Melós voltam Ózd városából
Mely lábom alatt a piszkos mélybe vész
S most méter hosszan lógok egy ágon
s nyakamon érzem seggem mily nehéz”
(Villon és Faludy után szabadon átköltve)