Mol, Paks 2, OTP, gáz – mi lesz most az orosz, ukrán érdekeltségekkel?
  • A Paks 2 nukleáris beruházás eleve döcögött, de innentől még nehezebb lenne „Vlagyimir Putyinnal” atomerőművet építeni, Finnország már visszakozik, ráadásul a beruházást finanszírozó VEB Bank közvetlenül is szankciók alá esik.
  • Magyarország döntően orosz földgázt használ, igaz a gázpiacon egymás foglyai vagyunk, ám most az eddig „szent tehén” szénhidrogén-szállítások is veszélybe kerülhetnek.
  • Az olajpiacon jobb a magyar pozíció, mert délről is tudunk megfelelő minőségű olajat vásárolni, de mint látni fogjuk, a Mol Nyrt.-t, illetve Magyarországot is komoly kár érné, ha nem tudna Ural típusú olajat beszerezni.
  • A pénzügyi szektorban is vannak kitettségek, az OTP-nek van orosz és ukrán leánybankja, utóbbinak nem minden fiókja nyitott ki csütörtökön, de Budapestre került a Nemzetközi Beruházási Bank központja, és egyelőre még orosznak tekinthető a Sberbank hazai bankja is.
  • Más ágazatokban is vannak kockázatok, az építőanyag-gyártó Masterplast már megkezdte az evakuálást, de a Richter Gedeon gyógyszercég is erősen kitett Oroszországnak, és az elmúlt időszakban vakcinagyártási együttműködésről is szó volt.https://telex.hu/gazdasag/2022/02/24/mol-paks2-otp-gaz-olaj-magyar-erdekeltsegek-orosz-ukran-haboru