Óvóhelyként szolgáló óvodát bombáztak az oroszok

„A mai orosz támadás egy óvoda és egy gyermekotthon ellen háborús bűncselekmény, a Római egyezmény megsértése” – írja Twitterén Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. „A legfőbb ügyésszel együtt gyűjtjük ezeket és más anyagokat, amiket azonnal továbbítunk Hágának. A felelősségre vonás küszöbön áll.” – írta.

A Kyiv Independent angol nyelvű ukrán lap jelentése szerint Ahtirka városában, Ukrajna észak-Keleti részén, Szumi megyében ért rakétacsapás egy óvodát és óvóhelyet. A lap jelentése szerint a támadásnak halálos áldozatai és sérültjei is vannak, köztük gyerekek is.

Egy az elmúlt napokban megbízható hírforrásnak bizonyult ukrán twitteres, Igor Girkin azt írja, az oroszok Grad-rakétákkal – ez egy Katyusa-szerű rakétakilövő, ami 122 mm-es irányítatlan rakéták sorozatát lövi ki – bombázták az épületet. Ő fényképet is közzétett a támadás következményeiről.

Mark Krutov, a Szabad Európa tudósítója egy weboldal alapján azonosította az Igor Girkin által közzétett fotón látható épületet, és arra jutott, hogy az valóban a Szolnisko nevű ahtirkai óvoda épülete: