Skip to content

Miskolci CNG. Nincs itt valami ellentmondás?

Miskolci CNG. Nincs itt valami ellentmondás?

Nincs szerencséje Miskolcnak az abszolút zöldnek kikiáltott CNG buszokkal. A CNG üzemanyag a duplájára nőtt

Megkérdeztük a Városházát. Íme a válasz.

 

A földgáz – CNG ár, mely az MVK Zrt. autóbuszainak több, mint felét érinti: 2021. október 1-jétől, az új gázévre érvényes földgáz egységdíja – a  korábbi nettó 62 Ft/m3-ről – nettó 135 Ft/m3-ra változott, amely  éves szinten több, mint kétszeres árat jelent.

Eddigi eredményeket vizsgálva az MVK Zrt.-nek havonta átlagosan 19,8 millió forint többletköltséget jelent a CNG üzemanyag árának növekedése.https://www.eszakhirnok.com/2022/01/27/nincs-rajta-aldas-egekben-a-miskolci-cng-buszok-uzemanyaganak-ara/

 

 

 

Az utóbbi időben elszállt gázárakat nézve adódik a kérdés, hogy ebben a helyzetben is megéri-e CNG buszokat üzemeltetni, erre megkeresésünkre az MVK részéről Smaltig Lilla adta meg a választ:

„Az MVK Zrt.-nél a közbeszerzés eredményeképpen a jelenlegi gázárak 2022. október 31-éig meghatározottak. Addig az időpontig fennáll az a korábbi helyzet, hogy a CNG gáz ára nagyságrendileg fele a gázolaj árának, tehát előnyösebb a CNG üzemű járművek üzemeltetése. A későbbi gazdasági hatás 2022. év végi és a 2023. évi üzemanyagárak pontos ismeretében határozható meg, de a gáz árán kívül a gázolaj ára is jelentősen emelkedik. A közlekedési feladatok ellátása során a buszokba tankolt földgáz jövedéki adója visszaigényelhető hasonlóan az autóbuszokba tankolt gázolajéhoz.”https://iho.hu/hirek/ismet-cng-uzemu-buszokat-szerezne-be-miskolc



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2022.03.07. 17:35

    Egy újabb sikeres projekt amihez Kiss janihoz köze van és sikeres szívja a miskolciak pénzét.
    Halljuk magát a nagy reménységet :

    „Dr. Kiss János alpolgármester: Ez volt az elvárás a városvezetéssel szemben, hogy olyan konstrukciót dolgozzon ki és olyan buszokat szerezzen be,amelyek annyival olcsóbban működtethetők, hogy a saját árukat kitermelik.”

    3
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük