Biztos felmerült bennetek a kérdés, hogy miért nem ünnepeltük meg Loszárt, a bhutáni Holdújévet ez évben?

Az elmúlt tíz évben ilyentájt mindig érkezett egy meghívó a Bhután Társaságtól, hogy együtt ünnepeljük Loszárt, a bhutáni Holdújévet. Beszélgessünk itt lévő bhutáni barátainkkal, izgalmas előadásokat hallgassunk, táncokat nézzünk, megkóstoljuk a bhutáni ételeket, italokat, kézműves termékeket vásároljunk, és együtt legyünk. Mi, Bhután barátai. Még tavaly is a Covid alatt, ha virtuálisan is, de összejöttünk. Ez az ünnep most ebben az évben, sokak sajnálatára, elmaradt. De miért?

Három oka volt. Az egyik, hogy a Covid utórezgései miatt még mindig nehéz nagyobb rendezvényeket, zárt térben, jó hangulatban megrendezni. (Ez most, a lazuló szabályok miatt, változni látszik) A másik ok, hogy a bhutáni fővárosban most is lezárások vannak a járvány miatt, az ország nagyon megsínyli a járvány okozta rossz gazdasági helyzetet. Bhutáni barátainknak most nagyon nehezek a mindennapjaik. Ezért is támogattuk őket tavaly.

A harmadik, talán legfőbb ok, a szomszédunkban zajló háború, amely elvonja a figyelmünket, megnehezíti a felhőtlen ünneplést. Aki ismeri Bhután történetét, tudja, hogy a boldogságuk egyik forrása az, hogy a 20. századi pusztító, gépesített háborúk elkerülték az országot. Ez ránk sajnos nem mondható el.

Amikor február 28-án megtudtam, hogy gazdálkodó barátunk Papp Imi és felesége Dóra, Panyolán, közel az ukrán határhoz, spontán, alulról szerveződő segítő akciót indított az érkezők megsegítésére, úgy éreztem: támogatnunk kell őket, méghozzá minél hamarabb. Egy nap alatt Imi barátai és Bhután barátai összedobtak 333 ezer forintot és rengeteg tárgyi adományt, ami lehetővé tette a sikeres akciót. Szerdán már egy zsúfolásig rakott (ruha, tisztítószerek, élelem, gyógyszerek, stb) kocsiba ültem, hogy hazafelé Budapestre hozzak négy menekültet, akiknek szerencsére volt hova menni, valahol a világban várták őket.

Jelenleg Panyolán 26 menekültet látnak el, köztük sok gyereket, együttműködve a környező településekkel, önkormányzatokkal. Ez az első magyarországi állomásuk, sokszor hosszú és viszontagságos út után érkeznek ide, ahol biztonságos szállást, ételt, ruhát, gyógyszert, tolmácsot, és továbbszállítást biztosítanak számukra a településen és környékén. Szívvel, lélekkel csinálják, napi 24 órában. Ahelyett hogy gazdálkodóként, mint eddig, tennék a dolgukat. “Mert most erre van szükség.” – mondják. És mi pedig most ezt tudjuk támogatni.

A menekülthullám még nem tetőzött, a határ mentén egyre több ember szorul segítségre, és mi ehhez szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy gyűjtést rendezünk Imiéknek Panyolán. Kérjük, hogy, aki teheti az alábbi módok valamelyikén járuljon hozzá fontos segítő munkájukhoz:

  1. Bankkártyás vagy PayPal-os fizetéshez kattintson az alábbi gombra:
ADOMÁNYOZÁS
  1. Bankátutalás:

Magyar-Bhutáni Baráti Társaság

MagNet Bank

16200151-00237905

(külföldről: Iban: HU51162001510023790500000000, BIC/SWIFT: HBWEHUHB)

megjegyzés: Ukrajna

 

Természetesen, azért Bhutánról sem feledkezünk meg! Március 8-án 19.30-kor egy ingyenes online előadás keretében annak járunk utána, hogy mitől olyan különleges és szerethető Bhután?

Részletek az előadásról ITT

Losar Tashi Delek! Boldog új évet kívánunk minden bhutáninak és Bhután minden barátjának! A Hím Víz-Tigris évében jöjjön el a béke és költözzön nyugalom a szívekbe! Ha így lesz, akkor lesz mit ünnepelnünk az év végén.

Valcsicsák Zoltán

elnök, MBBT