Miskolc. Jól halad a Horváth-tető

Új kandeláberek és játszóeszközök, kész lépcsősorok és félkész sétányok – így néznek ki jelenleg a Horváth-tető teraszai. A munkálatokat hétfőn bejáráson tekintette meg Varga Andrea és Szopkó Tibor alpolgármester a Városgazda, a polgármesteri hivatal és természetesen a kivitelező képviselőivel együtt.

A fő cél az volt, hogy a beruházás jelenlegi állapotáról is informálódjanak, de fontos volt, hogy az érintett szakemberekkel a helyszínen egyeztessenek a várhatóan nyáron átadandó, megújult közterületek használatáról, üzemeltetéséről.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a terület rehabilitációját tavaly szeptemberben kezdték meg, a projekt a Zöldváros kialakítása Miskolc belváros–történelmi Avas akcióterületen című projekten belül valósul meg.

A projekt részeként megépül többek között egy sétaútrendszer a hozzá tartozó parkvilágítással, kialakítanak egy városi tanösvényt. A fő attrakció viszont a múlt század elején kialakított teraszok új funkcióval való megtöltése. Lesznek itt játszóterek, egészen pontosan három: egy a 0-4, egy a 4-12 és szintén egy a 12-16 éveseknek. A sportot kedvelő fiatalokat street workout-elemek, outdoor gym- és skate-pálya, valamint mászófal és parkourelemek várják. Piknikező és napozó területek is lesznek, kialakítanak egy Retro teraszt, sőt még a kutyásokra is gondoltak: őket és kedvenceiket kutyaügyességi pálya és kutyajátszó várja.

Megújul több kilátópont, a Csáti sor és Latabár sor közötti lépcsősor, a Lajos sori lépcsősor, a Sziget sori lépcsősor, a Rácz sori lépcsősor az Arnóti sor és a Csabai sor közötti átkötés is.

Folyamatosan dolgoznak

Az egyeztetésen résztvevők megállapították: a munkálatok jó ütemben haladnak, ami a kivitelező képviselője szerint az enyhe télnek is köszönhető, hiszen így szinte folyamatosan tudtak dolgozni az elmúlt hónapokban.

Szopkó Tibor alpolgármester a bejárást követően lapunknak úgy fogalmazott: látható, hogy jó helyre kerültek ezek a források, hiszen a beruházás olyan élményelemeket biztosít, melyek miatt a miskolciaknak érdemes lesz visszatérnie az Avasra, a turistáknak pedig megéri majd fellátogatni oda.

– Nagyon örültem annak, hogy a mai bejáráson a városüzemeltetésben résztvevő szakemberek is megjelentek, hiszen észrevételeiknek, tanácsaiknak köszönhetően garantált, hogy az élményelemekkel gazdagított területet a lehető legfenntarthatóbban és biztonságosabban tudjuk majd üzemeltetni – mondta.

Varga Andrea alpolgármester szerint a városlakóknak és a Miskolcra látogatók számára biztosít majd új lehetőségeket a megújult Horváth-tető.

– A történelmi belváros és a történelmi Avas gyakorlatilag összekapcsolódik, ezáltal pedig az egész belváros kitágul, kibővül. Itt, a Horváth-tetőn minden korosztály megtalálja majd a szórakozási és pihenési lehetőséget, de a humán területekért felelős alpolgármesterként én már azon gondolkodok, hogyan lehet majd ezeket a megújuló területeket kulturális eseményekkel megtölteni – akár a jelenlegi programok kibővítésével, akár új programok szervezésével – hangoztatta.

Élettel telik majd meg

Szunyogh László, Miskolc főépítésze végül kérdésünkre leszögezte: a Horváth-tető a beruházásnak köszönhetően újra azt a funkciót töltheti majd be, amit megálmodtak neki a létrehozásakor, a XIX. század végén, XX: század elején.

– Az itt létrehozott teraszokkal már annak idején is egy olyan kulturális pihenőparkot szerettek volna létrehozni elődeink, ahová érdemes feljárni, ahol a város nyüzsgése után meg lehet pihenni, gyönyörködni lehet a kilátásban. Fennmaradt iratok és fotók is arról tanúskodtak, hogy korábban nagyon nagy élet volt ezen a területen, az idő azonban eljárt felette. Most körülbelül egy hasonló beavatkozás történik itt, mint annak idején, és azt gondolom, hogy olyan minőségi tereket tudunk adni az embereknek, ami garantálja majd, hogy a Horváth-tető élettel telik meg – mondta a főépítész, aki hozzátette: a jelenlegi városvezetés továbbgondolta a fejlesztést, és a teljes Avas-tetőt meg kívánja újítani.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a folytatásban további zöldfelületek megújulása mellett szánkópálya, kerékpárút, vendéglátóhely és toaletteket is tartalmazó komfortpontok is létesülnének – utóbbiak a Horváth-tető térségében is, ezeket ugyanis a korábbi városvezetéstől megörökölt tervekből kifelejtették.