Sperbank.  Cégek Sberbank-számlával ÉRV.-SZOLG Kft.,

 pénzük ragadt bent?

Két Posta-érdekeltség is van a Sberbanknál bankoló állami cégek között: a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. és a Magyar Posta Biztosító Zrt. Az életbiztosító a jelentősebb cég, 2020-ban 1,8 milliárd nyereséget mutatott ki. Ennél és a másik postáscégnél is úgy válaszolták kérdésünkre, hogy nincs aktív számlájuk a Sberbanknál, így semmilyen kitettségük, illetve követelésük nincs az orosz bankkal szemben.

A választ adó cégek közül egyetlen egy számolt be arról, hogy gondot okoz számára a Sberbank végelszámolása miatt előállt helyzet. Az ugyancsak végelszámolás alatt álló Injektor Környezetvédelmi Kft. Habár az állami Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nek csak 10 százalékos a részesedése a cégben, tevékenységének 90 százalékát a települések szennyvíztisztító telepein képződő szennyvíziszap környezetkímélő elhelyezése tette ki, ezért lehet közszolgálatinak nevezni, és indokolt ebben a csoportban szerepeltetni. Az Injektor számláját korábban a Volksbank vezette, majd a Volksbankot átvette a Sberbank egész Európában, így kötöttek ki az orosz pénzintézetnél. A végelszámoló elmondása szerint az Injektornak mindig egy számlavezető bankja volt, ahol az árbevételeket és a kötelezettségeket kezelték. Kötvények, részvények, befektetési jegyek nem voltak a társaság tulajdonában, csak pénzforgalmi tevékenység zajlott a mindenkori egyetlen folyószámlán. A tartósan szabad pénzt a bankon belül lekötötték, részben biztonsági okok miatt.

A Sberbank váratlan végelszámolása igen súlyosan érinti a társaságot, hiszen minden pénzük ezen a számlán volt, annak befagyasztása után pedig nem tudnak eleget tenni a fizetési kötelezettségeiknek (közüzemi díjak, adók), és azt a jogszabályi előírást sem tudják teljesíteni, miszerint a maradék vagyont a törlési határozatot követően ki kell adni.

Közel háromszor annyi pénzük ragadt bent a Sberbankban, mint amennyit az OBA megtéríthet. Ez nagyrészt a volt tagok vesztesége, kisebb részt a szolgáltatók elmaradt díjkövetelése, amit az egyébként semmiről nem tehető végelszámolón hajtanak majd be.

Köztulajdonú cégek Sberbank számlával:

  • Injektor Kft. v.a.
  • Kaszó Zrt.
  • Ásványráró 2000 Kft.
  • Magyar Posta Életbiztosító Zrt.
  • Magyar Posta Biztosító Zrt.
  • ÉRV.-SZOLG Kft.
  • Vadimed12 Kft.
  • Déli Áramlat Magyarország Zrt.
  • J.N.SZ. Esély Nonprofit Zrt.
  • TrustAir Aviation Kft.
  • SignAll Technologies Zrt.
  • Drone Technilogies Kft.
  • Cloudent Kft.
  • European Powert Services Zrt.

Két MVM-érdekeltség is van a listán, de sok vizet egyik sem zavar. A Déli Áramlat Magyarország Zrt. a kútba esett déli gázvezeték építés beruházója, az MVM és az LLC Gazprom transgaz Krasnodar közös vállalata. A Drone Technologies Kft.-ben pedig Botka Tamás mellett tulajdonos az MVM Smart Future Lab Zrt., ám bevételnek a 2017-es alapítástól 2020-ig nincs nyoma.

Az állami tulajdonú Kaszó Erdőgazdaság Zrt. nem reagált megkeresésünkre, ahogy az állami MFB Invest Zrt. tőkeinjekciójával megsegített TrustAir Aviation Zrt. légi betegszállító cég sem. Így nem tudhattuk meg Túri Péter ügyvezető-kisebbségi tulajdonostól, mi szükség volt az orosz banknál vezetett számlára, bonyolítottak-e azon például a repülőgépflottájukkal kapcsolatos tranzakciókat.

A jegybanknak is van olyan érdekeltsége, amelyik a Sberbankkal bankolt: a SignAll Technologies Informatikai Zrt. egyik befektetője az MNB Növekedési Tőkealapja, a debreceni székhelyű társaság 2020-ban nyitott számlát az orosz banknál.

Tízmilliárd forintnál nagyobb forgalmú cégek Sberbank-számlával:

MILE Kft., BIS Hungary Kft., PPD Hungária Kft., Transmashholding Hungary Kft., SP Residence Kft., New Medical Technologies Kft., Synergy Construction Hungary Kft., AIK Energy Hungary Kft., DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., Boortmalt Magyarország Kft., EB HUNGARY INVEST Kft., GEFCO Magyarország Kft., RAMIRIS EUROPE Kft., Steel-Transz Kft., Ceva-Phylaxia Zrt., Magyar Építő Zrt., INVITEL Zrt., BKV Zrt., JAS Budapest Zrt. cs. a., CENTREX Hungária Zrt., Colas Alterra Zrt., Market Építő Zrt., Colas Hungária Zrt., A-Híd Zrt., Colas Közlekedésépítő Zrt., AKKER-PLUS Kft., Trigo Kft., AXIÁL Kft., KÉSZ Ipari Gyártó Kft., Magyar Vakond Kft., HUNENT Zrt., KÉSZ Építő ZRt., Duna Aszfalt Zrt., Linamar Hungary Zrt., Randli Agrár Kft., PEKA BAU 2000 Kft., Hódút Kft., Hódút Kft., AGROKÉMIA Kft., DUTRADE Zrt., WEST HUNGÁRIA BAU Kft., Új ház Zrt., DRYVIT PROFI Kft., Colas Út Zrt., Mercarius Kft., LIEGL & DACHSER Logisztikai Kft., EuroAszfalt Kft., Pannonia Oro Kft., BAYER CONSTRUCT Zrt., DM-KER Nyrt., SZURO-TRADE Kft., NZRT-TRADE Kft., ASE AO Magyarországi Fióktelepehttps://24.hu/fn/gazdasag/2022/03/08/sberbank-vegelszamolas-atomeromu-market-dunaaszfalt-orosz-bankszamla/