Miskolc. Veres Pál lekapcsolja a közvilágítást, de megvédi a sport állásokat

Sajómente: Az önkormányzat milyen működési megtakarításokat tervez? Lesznek-e tiszteletdíj csökkentések, és tanácsadói helyek megszüntetése?

Veres Pál: – A polgármesteri hivatal és az önkormányzat magán kezdte a takarékoskodást. Az előző érához képest 200 millió forinttal csökkent a Hivatal működési költsége, ez azt jelenti, hogy például kevesebb vezetői álláshely van, a gépjárművek futásteljesítménye is kevesebb. De most tovább csökkentettük a költségeinket, két telephelyet átmenetileg bezártunk és most mindenki, ha szűkösen is, de itt dolgozik a városházán. Télen sajnos nem lesz kényelmes meleg az irodákban, maximum 18 fokon megy majd a fűtés, minden lámpát lekapcsolunk a folyosókon és a közösségi terekben, ha épp nincsenek használatban, illetve december 19 és január 8 között igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál.

Talán Ön is tudja, hogy a közszférában a béreket nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra csökkenteni, meg nincs is értelme: kétszámjegyű az infláció. Gondolom Ön is jár boltba. Ha bárki azt hiszi, sokmilliós tanácsadói szerződéseket kötöttünk, vagy hogy itt milliós fizetések vannak, hogy milliókat keresnek a kollégák, akkor hatalmasat téved.

Még egyszer: költségvetésünknek majdnem a felét kellene most pluszban előteremtenünk csak az energiaárak emelkedése miatt. Ebbe nem számoltuk bele az inflációs hatást, ami most 20 százalék. Ez egyébként körülbelül további 8 Milliárd Forint a gáz-, áram- és távhődíj drasztikus emelésén túl.

.

Sajómente: Köszönöm az interjút!https://www.sajomente.hu/reszletek/hirek/129368