Tucker Carlson nem hitt abban, hogy Trump jó irányba vitte Amerikát, sem abban, hogy jó az, amit a Fox csinál, és pláne nem abban, hogy a 2020-as elnökválasztást elcsalták a demokraták

Lelkes sztárja volt Orbán Viktor annak a dokumentumfilmnek, amelyben az amerikai Fox News-on 2016 óta főműsoridőben szereplő, jobboldali kommentátor Tucker Carlson bemutatta Magyarországot a tengerentúli konzervatívoknak. A Magyarország kontra Soros: Harc a civilizációért című, tavaly januárban megjelent adásban Carlson interjút készített a miniszterelnökkel, meglátogatta a határkerítést, a maradék időben pedig narrációin keresztül világossá tette, hogy azoknak, akik Donald Trumpban és az általa átalakított, szélsőségességbe csúszó Republikánus Pártban hisznek, ez a kis európai ország a tökéletes utópia; minden olyan dolog a gyakorlatban, amit a Trump-féle GOP (Grand Old Party – így hivatkoznak sokszor a Republikánus Pártra) csak elméletben dédelget.

Csakhogy Tucker Carlson nem hitt Trump álmában. Sem abban, hogy Trump jó irányba vitte Amerikát, sem abban, hogy jó az, amit a Fox csinál, és pláne nem abban, hogy a 2020-as elnökválasztást elcsalták a demokraták.

Mégis ezt hirdette – mind ő, mind hozzá hasonló kollégái. A folyamat eredménye 2021. január 6-án az amerikai (illetve jó eséllyel a globális) demokrácia meggyalázása lett, a felültetett nézők pedig hiába várták, hogy Trump visszatér és elsöpri az elitet – jelenleg pont egykori üdvöskéjét, a Foxot gyűri maga alá a hazugságokra épített valóság, a Republikánus Párt pedig kénytelen lesz elszámolni az elmúlt 8 évével, ha labdába akar rúgni jövőre a választásokon.

Tucker Carlson videóüzenete a CPAC Hungary-n.
© MTI / Koszticsák Szilárd

Mi történt?

Nagyon röviden: napvilágot láttak a Fox News prominenseinek belső üzenetváltásai, amelyből kiderül, hogy hangadóik civilben hosszú ideje megvetették Trumpot, mégsem szálltak le az általa vezetett konteóvonatról, és fűtötték a 2020-as választások „elcsalásáról” szóló összeesküvéseket, amelyek később a Capitolium ostromához vezettek. De mielőtt rátérünk arra, hogyan derült ki és mi motiválta a kétszínűséget, érdemes hátrébb lépni egyet.https://hvg.hu/vilag/20230311_Fox_News_Dominium_per_Tucker_Carlson_Donald_Trump_valasztasi_csalas_2020_USA_elnokvalasztas