Miskolc. Álmodozások kora. Libegő

A libegőn zárt kabinok lennének, amelyek 10-12 utas befogadására alkalmasak, de lehetséges lenne kerékpárt és babakocsit is szállítani rajta. Tehát nem egyszerűen turisztikai látványosságról lenne szó, hanem egy olyan tömegközlekedési eszközről, amely beleilleszkedik a város közösségi közlekedési hálózatába.

Honnan induljon?

Az még dilemma, hogy a belvárosban pontosan hol lenne a libegő kiindulóállomása. Az egyik lehetőség – a Szent István tér felől az Avas irányába nézve –, hogy a templom harangtornyától jobbra lévő épületegyüttes jobb oldali, kisebb részének helyére építenék az állomást. Úgy tudjuk, hogy ezzel a megoldással az építősügyi hatóságnak az a gondja, hogy nem biztosít közvetlen, vagy közeli átszállást autóbuszra, vagy villamosra. Ha a hatóság nem tolerálja ezt az elképzelést, akkor lehetséges, hogy a tér nyugati oldalán lévő banképület szomszédságában lévő, jelenleg autóparkolóként funkcionáló területen lesz a belvárosi állomás.

Felfelé egy-két oszloppal megoldható lenne a kötélpálya rögzítése. A libegő a pincesorok és a Horváth-tető fölött érkezne meg a kilátóhoz és haladna tovább a bekötőút mentén az autóbusz-végállomásig.

Ahogy a miskolciak mondanák, sok víz lefolyik még a Szinván, mire az elképzelésből megvalósulás lesz, de az már most látszik, hogy a terv alaposan megosztja a miskolciakat. Sokan támogatják a látványberuházást, mások felesleges pénzkidobásnak tartják. boon.hu