Skip to content

Aksi. A francia beruházások azonban jelentősen eltérnek a hazánkban látott – kínai és dél-koreai gyártók által dominált – modelltől, ugyanis ott elsősorban az európai cégeket kívánják helyzetbe hozni

Aksi. A francia beruházások azonban jelentősen eltérnek a hazánkban látott – kínai és dél-koreai gyártók által dominált – modelltől, ugyanis ott elsősorban az európai cégeket kívánják helyzetbe hozni

Akkugyárak: Egész pályás letámadást indított Franciaország, veszélyben a magyar álmok?

A francia támogatásokkal szemben nemhogy Magyarország, de még az Egyesült Államok is alulmaradhat.

Dunkerque környékén négy nagy akkumulátorgyárat adnak át a közeljövőben, a francia kormány támogatásainak eredményeképpen. Ezek közül az egyik gigagyárat múlt csütörtökön avatták fel: az Automotive Cells Company (ACC), a Stellantis, a Mercedes és a TotalEnergies közös vállalkozása által létrehozott gigagyár összesen 2 milliárd eurós (740 milliárd forintos) beruházást jelent, amelynek közel felét a francia állam biztosítja – számolt be a Reuters.

A tajvani ProLogium, a kínai Envision AESC, valamint a Renault a Verkorral partnerségben szintén gigagyárakat tervez a régióban.

A francia beruházások azonban jelentősen eltérnek a hazánkban látott – kínai és dél-koreai gyártók által dominált – modelltől, ugyanis ott elsősorban az európai cégeket kívánják helyzetbe hozni, a kínai Envision is csak partner lett a Renault projektjében, nem kizárólagos tulajdonos lesz a 2021 óta épülő üzemben – olvasható az InsideEVs oldalán.

© AFP / STR

Az ACC gigagyára az idén kezdi meg a lítium-ion akkumulátorok gyártását, amelynek 2030-ra teljes kapacitása 40 GWh-ra lesz, ez évente körülbelül 500 ezer autó felszereléséhez elegendő – adta hírül egy másik cikkében a Reuters.

Az európai cégek akkumulátorgyártó kapacitásának felfuttatása azt követően vált igazán égetővé, hogy az Egyesült Államok a 430 milliárd dolláros inflációcsökkentő törvénnyel fokozta a támogatási versenyt, így félő volt, hogy a már itt lévő gyártók is a tengerentúlra viszik át a termelést, ha ösztönzők biztosításával nem lép az öreg kontinens a hazai akkumulátoripar beindítása érdekében.

Franciaország azonban lépett: lobbizott az EU-nál, hogy lazítsa az állami támogatási szabályokat, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvényhez hasonló ösztönzőkkel segítsék a beruházásokat.

Az EU februárban megállapodott az állami támogatási szabályok lazításáról, ami megnyitotta az utat Franciaország előtt a zöld adójóváírási csomag bevezetéséhez, amely a szél-, napenergia-, hőszivattyú- és akkumulátorprojektekbe történő vállalati tőkebefektetések akár 40 százalékát is elérheti.

Az Egyesült Államokban látott adójóváírások szintjét elérő francia támogatások eredményeképpen már a kínai elektromosautó-óriás BYD és a Tesla is érdeklődik a francia lehetőségek iránt, hozzátéve azonban, hogy a közeli Gravelines atomerőműből származó olcsó áram ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb.

Emmanuel Macron francia elnök, aki személyesen lobbizott a dunkerque-i gigagyárak érdekében, 2030-ig 2 millió franciaországi elektromos jármű gyártását tűzte ki célul.

Egyes ellenzéki politikusok szerint azonban Macron csak kiszolgáltatja Franciaországot a nagyvállalatok szeszélyeinek, amelyek kijátsszák egymás ellen a kormányokat, hogy még több közpénzt kapjanak.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük