Skip to content

MOK: A CT- és MR-vizsgálatok államosítása hosszabb várólistákat és rosszabb gyógyulási esélyeket jelent

MOK: A CT- és MR-vizsgálatok államosítása hosszabb várólistákat és rosszabb gyógyulási esélyeket jelent

Jelenleg a közfinanszírozott vizsgálatok egyharmada történik magánellátónál.

Újabb lépést jelent az önkormányzati szakrendelők államosítása felé az Országgyűlés döntése, amely állami kezelésbe vonja a társadalombiztosítás terhére végzett CT- és MR-vizsgálatokat 2024-től – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) keddi közleményében.

A hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt – közölte a MOK. Ez szerintük a várólisták növekedéséhez vezethet, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba.

A kamara veszélyesnek nevezte, hogy a törvénymódosítást a 2024-es költségvetésbe ágyazva, társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül, a parlamenti vitát megkerülve hozták meg.

A CT- és MR- vizsgálatok államosításáról itt írtunk korábban:



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.07.07. 22:48

    Kinek mit intézett a kormánya!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük