Surányi László, a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban, az ország legerősebb matematika tagozatán harminc éve tanító tanár idén megkapta a világ egyik legtekintélyesebb egyetemének, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kitüntetését, az Inspirational Teacher Awardot.
„Surányi, sok kollégájával együtt, idén tanít utoljára a Fazekasban. Kormányrendelet mondja ki, hogy a nyugdíjas korú tanárok nem maradhatnak, és csak akkor lehet őket foglalkoztatni, ha cserébe a nyugdíjról lemondanak, de ezt is kérvényezni kellett a kormánynál. Illetve felmerült az is, hogy szintén kérvényezés alapján megbízással esetleg lehet tanítani, ha a kormány engedélyezi. A tanároknak csak egy kis része kérvényezte ezt. Így viszont semmilyen tehetséggondozásban, versenyszervezésben sem vehetnek részt, a nyugdíjba küldöttek helyére viszont nem lehet senkit felvenni.
Surányi szerint teljes a káosz, az iskolában még a jövő évi tantárgyfelosztást sem ismerik. “Hogyan készülnek majd a tanárok minden órára a felfedezés új élményével a megemelkedő óraszámok mellett?” Szerintem épp fordítva kellene lennie: “a kormánynak kellene megtisztelve éreznie magát és kérnie, hogy tanítsunk tovább”.”