Mint az a pap, aki kiátkozta a pedofilokat, majd két hét múlva lebukott a ministránsfiúval. A nap

Prolizz csak, és palástold vele az ostobaságodat, embertelenségedet. Itt meghalt egy embertársad. Természetesen hirdetheted az igét hatalmas arccal, mint az a pap, aki kiátkozta a pedofilokat, majd két hét múlva lebukott a ministránsfiúval.
Nincs ember, aki a közlekedésben ne követne el szabálysértést. Van, aki tényleg csak szökőévben, és van, aki napi rendszerességgel. Nem vagyunk egyformák. Igazad van abban, hogy a szabályokat be kell tartani. De emberek vagyunk, és néha hibázunk. A nagy rendszerek, pl. a közlekedési hálózat működtetői azért vannak, hogy vigyázzanak ránk, gyarló emberekre. Hogy a hibáink ne járhassanak végzetes következményekkel. Ebben az esetben ez azt jelentette volna, hogy előre gondolkodnak, és felmérik, hogy mivel igen nagy kerülőre kényszerülnek a gyalogosok, előbb-utóbb úgyis lesz, aki rövidíteni fog, előzzük meg a bajt felszíni átjáró nyitásával. Ennyire egyszerű. Lett volna. Ezt mulasztotta el a politika és a szakma. Ezért civilizált államokban a felelős politikus vállalja a következményeket és önmagától lemond. Verestől annyira sem futotta, hogy sajnálatát fejezze ki. (Nézzük a jó oldalát: legalább életében először nem hazudott.)

Talán képes leszel megérteni: nem a szabálysértést támogatom és (majdnem) semmi bajom nem lenne, ha az lett volna a hír, hogy megbüntették a szabálytalanul átkelő gyalogost. Azért a majdnem, mert gerinctelen dolog egyoldalúan a gyalogosra tolni a felelősséget, és nem vizsgálni, mekkora kerülőútra kényszerítik. Amikor autót vezetsz, megy a légkondi, szól a rádió, feneked alatt a kényelmes ülés. Mégis megy a hiszti, ha valamiért elterelnek, vagy állni kell a dugóban. Ha meg éppen gyalog vagy, le kell járnod a többlettávot, esetleg közben bőrig ázva.

Egyébként pedig a hozzád hasonlóknak nem kell ahhoz lezárás, hogy tökön-paszulyon keresztül nyomuljatok: nap mintnap látni a városban, ahogy járdára parkoltok, letaroljátok a gyepet, elálljátok a kijáratokat, stb. Mert nektek jár. Vagy amikor azért megy a hiszti, hogy miért traffiznak a rendőrök, Csak szólok, ezek éppúgy szabálysértések, mint a szabálytalan átkelés.