A Bitcoin energia költsége és ára

A közelmúltban sok olyan tanulmány készült, amely a hangsúlyt kifejezetten a Bitcoin-bányászat műveleteinek hatalmas energia igényére helyezte. A Digiconomistban megjelent jelentés szerint, ha a Bitcoin egy országot jelölik, a 64. helyen szerepelne a világ energiafelhasználóinak listáján. Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a Bitcoin évente kb. 30 TWh energiát használ fel, ahol egy terawattóra 114 megawatt tartós villamosenergiának felel meg. Másként megfogalmazva, egyetlen Bitcoin-tranzakció hozzávetőleg annyi energiát használ el, amit 10 átlagos amerikai háztartás egy nap alatt.   Az Bitcoin GPT App célja, hogy átfogó oktatási élményt nyújtson azoknak a kereskedőknek, akik be akarnak lépni az online kereskedés világába.

A szakértők szerint az energiaköltség a Bitcoin-bányászat költségeinek mintegy 90-95% -át teszi ki, és alapvető fontosságú a bányászat jövedelmezőségének meghatározása szempontjából. Az, hogy mennyire gazdaságos egy ilyen rendszer fenntartása fontos tényezővé vált, hiszen a Bitcoin-piac igényei folyamatosan növekszenek és ezt a bányászatnak is le kell követnie. Felvetődik a kérdés: a Bitcoin-bányászat növekvő költségei magasabb árakat fognak eredményezni a jövőben? Az alábbi cikkben a Bitcoin energiaköltsége és értéke közötti összefüggést vizsgáljuk meg.

A Bitcoin-bányászat energiaköltsége és a piaci árak

A bányászok által felhasznált energia több tényezőtől függ, például, sikerül-e olcsó, de hatékony áramot használni, rendelkeznek-e energiahatékony hardverrel, és mennyire bonyolultak a jutalmak megszerzéséhez szükséges matematikai feladványok. Csak egy példa: egy összetett feladványhoz sokkal többet kell dolgoznia a számítógépnek, mint egy egyszerű feladvány esetében. Egy összetett probléma megoldásához további energiaforrásokra van szükség, ez pedig magasabb áramszámlát eredményez.

Egyes szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a Bitcoin pénzkibocsátásból származó jövedelme (a Bitcoin előállítási költségei és az összérték közötti különbség) csak abban az esetben marad működőképes, ha a bányászok sokkal energiahatékonyabb hardver eszközöket kezdenek használni.

Az elmúlt években a Bitcoin-bányászok úgy csökkentették az energia költséget, hogy a termelés nagy részét áthelyezték Kínába, ahol jelenlege a világ Bitcoin-bányászatának 60 % -a zajlik. A bányászati művelet nagy része Kína Szecsuan tartományában kerül sor. Itt az elektromos áram jelentős része vízerőművek ből származik.

Mások Izlandra helyezték át a bányászatot, mert az ottani sarki levegő természetes hűtést biztosít a túlmelegedett hardvernek. Izland elsődleges energiaforrása a geotermikus energia. A Kínában működő bányászok egyelőre nem adtak ki a Bitcoin termelési költségeire vonatkozó becsült adatokat, azonban a Kínából Izlandra költöző Genesis bányászvállalat becslései szerint egyetlen Bitcoin bányászati költsége kb. 60 USD.

Egy 2015-ös tanulmány felállított egy a Bitcoinra vonatkozó költségtervezési modellt és megállapította, hogy gyorsabb és energiatakarékos hardverrel biztosított technológiai fejlődés jelentősen csökkentette a Bitcoin piaci árát. Ahogy a bányászat hatékonysága, főként a versengésnek köszönhetően, növekszik, az ár, mely fedezi a Bitcoin-bányászat költségeit valószínűsíthetően csökkeni fog.

Ezt azonban még nem sikerült megvalósítani. A Bitcoin kínálatának növekedésével párhuzamosan az ára is egyre magasabb. Az évek során jelentős fejlődést tapasztaltunk a hardverek feldolgozási teljesítménye és a költségek terén. Az egyre kedvezőbb energiaköltségek ellenére a Bitcoin-bányászat egyre bonyolultabbá válik, amivel a Bitcoin-hash értéke növekszik és a sikerül biztonságosabb hálózatot biztosítani. A nehézségi szint növekedése a bányászok számára megemelkedett energia költségeket jelent, miközben a Bitcoin-hálózat egyre biztonságosabb.

A felezési eljárás, melynek során a bányászoknak adott Bitcoin-jutalmak négyévente megfeleződnek, szintén arra ösztönzi a bányászokat, hogy ugyanakkora bevétel eléréséhez még több munkát végezzenek el. Például, jelenleg a bányászok 12,5 BTC-t kapnak minden tranzakcióért, ami a fele a 2021-ben megállapított összegnek. A spekuláció szintén hozzájárult a Bitcoin árának emelkedéséhez. A Bitcoin villák (ún. fork) új, a feldolgozáshoz kevesebb energiát igénylő algoritmusokat vezettek be. Például, a Bitcoin Cash villa a probléma nehézségi fokát a hash-értékhez igazítja, ami alacsonyabb energiafelhasználást és áramköltségeket eredményez.

A legtöbb szakértő szerint az energiaköltség még mindig kritikus összetevője a Bitcoin-bányászat költségeinek, viszont a Bitcoin árára minimális hatással bír. A Bitcoin-bányászathoz köthető áramköltség jelentősen korlátozza az új bányászok csatlakozását a folyamatba.