Klassz indián nyarat kívánunk. A sebészeknek egyelőre nem kell nagyon aggódniuk

Ez a hét is bővelkedett a régészeti hírekben. A Magyar Nemzeti Múzeum régészei egy római kori szarkofágot és egy különös sírépítményt tártak fel Nagyvázsony határában, erről azt gyanítják, hogy egy, a közelben lakó család mauzóleuma lehetett. Jeruzsálemben az Izraeli Régiségügyi Hatóság kutatói egy görög hetéra 2300 éves sírjában kutakodtak, ahonnan egy ritka bronztükör is előkerült, méghozzá olyan kiváló állapotban, mintha csak tegnap készült volna.

Norvégiában egy ritka ágyú került elő a tenger mélyéről: a régészek szerint ez lehet az eddigi első ismert európai ágyú, ami megtöltve, harcra készen süllyedt a tengerfenékre. Talán jobb is így: az ágyúcső vizsgálata után úgy tűnik, hogy az ötvözet nem bírta volna túl sokáig a lövöldözést, a komolyabb fegyverek megjelenésére még várni kellett.

AI

A mesterséges intelligencia (AI) eközben már a spájzban van: a Google anyacége, az Alphabet alá tartozó DeepMind kutatói kedden jelentették be, hogy az általuk fejlesztett algoritmus képes megjósolni, hogy milyen betegségekhez vezethetnek a fehérjék hibái. A cég marketingje ellenére a független szakértők szerint forradalmi áttörésről még nincsen szó, de a felfedezés előbbre viheti a genomikai információk egészségügyi felhasználását, és hát ez is valami. És ha már hibákról van szó: George RR Martin, a Trónok Harca (eredeti nevén: a Tűz és jég dala-regényciklus) írója több más amerikai bestseller-szerző társaságában beperelte a ChatGPT fejlesztőjét, az OpenAI-t. A művészek azzal vádolják az algoritmust, hogy engedély nélkül használta fel a műveiket a tanulásához, ezért vaskos kártérítést és a neten hozzáférhető könyvek vagy részletek eltávolítását követelik a cégtől. Nem sokkal később jelent meg az a hír is, hogy a Szilíciumvölgy nagy techcégei írókat és költőket keresnek a mesterséges intelligencia oktatására – aki viszont erre jelentkezik, az jó eséllyel nem perelheti majd a robotokat, amiért elvették a munkáját.

A sebészeknek egyelőre nem kell nagyon aggódniuk: a Da Vinci sebészrobot kezeléséhez egyelőre még szükséges a képzettség és a biztos kéz is, de a milliárdos gép hatalmas könnyebbséget jelenthet a betegek számára, mert még a kézremegést is képes korrigálni, amikor meghámoz egy szőlőszemet, majd ismét visszavarrja rá a héját. És végezetül a techvilág margójára: valóban jobbak lennének a videójátékok, ha több nő lenne a fejlesztők között? A válasz igen is, meg nem is: ha dísznek neveznek ki egy nőt fejlesztőnek, az nem sokat segít, de ha valóban dolgozik is a projekten, az a játék hasznára is válhat.

HONDERŰ

Baby boom helyett házassági boomot hozott a babaváró hitel – derült ki a héten. A csapda valós, a háromgyerekesek ingyen kapják a milliókat, de az árak felmentek, a válást büntetik, ahogy azt is, ha mégsem lesz gyerek.

Ha meg már felépül a nyolcvan négyzetméteres családi ház, ami kisgyerekkel talán még rendben van, de kamaszokkal már nem, érdemes körülnézni a lakáspiacon is: éppen ezt tették a MOME hallgatói, amikor a gőzmozdonyok korából itt ragadt vízházak hasznosításán kezdtek el gondolkozni. Meg is született a nagy ötlet: a kihasználatlan területeken a javaslat szerint 1-2 éjszakára szóló, főleg a vonat utazóközönségének szánt szálláshelyeket hoznának létre.

PODCAST

Hogy állnak ma a szelíd közlekedési módok Budapesten? Mi kell ahhoz, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést vagy a kerekpárt? Hogyan tudjuk adatalapú gondolkodással és elemzésekkel segíteni ezt a folyamatot? Hogyan lesznek villamosrajongó és biciklimániás gyerekekből autóra szoktatott fiatalok? Városi témákkal foglalkozó podcastsorozatunk extra epizódjában Édes Balázs urbanista beszélget vendégeivel a fenntartható közlekedési módokról és a biciklis átalakulásról.

ÖREGEDÉS

Októberben újra Qubit Lájv! Az öregedéssel foglalkoznak majd nemzetközi hírű tudósaink, de lesz meglepetésvendég és kerekasztal is, még van néhány jegy, gyere el!

LINE UP | FACEBOOK | JEGYEK

MŰVÉSZET

Luca Locatelli olasz fotós rendhagyó fotósorozatában azzal foglalkozott, hogy hogyan is működik az egyre divatosabb hívószó, a körforgásos gazdaság. De mi lesz a kidobott farmerből, és mit tud ezzel kezdeni egy fotóművész? A Circle című kiállításból, illetve az erről írott cikkből kiderül ez is. Ha pedig eddig az foglalkoztatott, hogy mi lesz, ha egy 853 és 960 hertzes hangot játszol le egyszerre, nem kell tovább várnod: megbüntetnek. Legalábbis Amerikában, ahol ez a vészhelyzeti riasztás, az EAS hivatalos hangja, aminek a megszólaltatásáért még akkor is vaskos pénzbírságok járnak, ha az éppen egy dokumentumfilmben, egy valódi vészhelyzet idején hangzott el, és erről készült felvétel.

Ha nem volt elég az olvasnivaló, még két további programmal kecsegtetünk titeket: a hétvégi madárles számos kiváló programmal várja a műkedvelő ornitológusokat (magányos farkasok egyedül is nézhetik a madarakat), a pihenésre, ám nem strandolásra vágyók pedig egy wyomingi farmer életbölcsességeivel pihenhetik ki magukat, az intellektuális-matematikai kihívások kedvelői pedig a legfrissebb Ész Ventura-feladvánnyal üthetik el az időt.

Klassz indián nyarat kívánunk a jövő heti viszontlátásig!
Qubit

Szeretem a Qubitot, segítem a munkátokat!
Spotify
Twitter
Email