Skip to content

Sopronban már thai ápolók dolgoznak, mert a magyarok leléptek Ausztriába

Sopronban már thai ápolók dolgoznak, mert a magyarok leléptek Ausztriába
the nurses are well good taken care of elderly patients in hospital bed patients feel happiness - medical and healthcare concept

Ausztriában 1,4 milliós fizetés várja az ápolókat a hazai, tönkretett egészségügy helyett. A thai ápolók egyelőre maradnak.

Számos szakma művelői az itthoni fizetések többszöröséért ingáznak Sopronból Ausztriába, akár naponta is. Emiatt a szociális gondozók úgy elfogytak, hogy a 270 magyar ápoló mellé már 20 thai ápolót is felvettek – írja a Pénzcentrum. A hajléktalanok ellátását, az egészségügyi és szociális alapellátást, valamint az idősotthoni ellátást végző Soproni Szociális Intézmény közleményt is kiadott a helyzetről.

·         Győr-Sopron-Moson megyében 1,8 százalékos a munkanélküliség,

·         a foglalkoztatotti ráta pedig 79,9 százalék.

·         Az átlagos havi nettó kereset országosan is kiemelkedő 401 ezer forint, de ez is kevés a jó munkaerő megtartásához.

·         Emiatt viszont 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma egy év alatt.

Ausztria legszegényebb tartományában, Burgenlandban

az átlagos órabér jelenleg 36,38 euró. Ez körülbelül 14 ezer forint, ami a legmagasabb soproni nettó órabér több mint 5,5-szerese.

A bécsi Fridolina gyermekotthon például súlyos és krónikus betegségben szenvedő gyermekeknek és fiataloknak, valamint a családjaiknak nyújtandó mindennapos segítségre keres embert. A sürgősségi esetek felismerése és kezelése, az ápolás, tanácsadás és útmutatás havonta bruttó 3529,47 eurós fizetést plusz némi kiegészítő juttatást ér meg az osztrák munkaadónak, ami közel 1,4 millió forint.

Egy osztrák idősgondozó eközben heti 37 órára bruttó 3091,09 eurós

(1,2 millió forintos) fizet, vasárnapi, piros betűs és éjszakai pótlékkal. Érthető tehát, hogy a Sopron környéki szociális szférában dolgozók egyre kevésbé veszik figyelembe a Belügyminisztériumba olvasztott hazai egészségügy irányítóinak ígérgetését.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



9 Comments

  1. Névtelen
    2023.09.30. 09:08

    Ez csak természetes
    Pénz az Isten, nem az eskü

    az angol orvos Amerikába megy
    az angol helyére megy a német
    a német helyére megy az osztrák
    az osztrák helyére megy a magyar
    a magyar helyére jön a „román”
    a „román” helyére jön az „ukrán”

    Mindenki jól jár. Gerő elvtárs röhög odafent,
    a hálapénz kiváltás új módszerén

    1
    1
    • Névtelen
      2023.09.30. 09:56

      remélem anyádat nem a halódó nyugaton menti meg az egészségügy hanem idehaza fog a lerobbant kórteremben műtős híján elmenni, és te örömödben rávered az orbán képre hogy igazad van

      • Névtelen
        2023.10.01. 11:41

        Már megöltétek a cuclib alatt, Vojník elftásnő

      • Névtelen
        2023.10.01. 11:43

        “Kiderült! Gyurcsány orvosokat akart letartóztatni megfélemlítésből
        Vagabund – így jellemezte legvitatottabb miniszterét, Molnár Lajost Gyurcsány Ferenc. Miért lettem antipatikus? című könyvében a volt egészségügyi miniszter életbe vágóan fontos döntések születéséről tudósít. A Heti Válasz megmutatja, mikor nem mond biztosan igazat.

        A Gyurcsány-kormány második legvitatottabb alakja, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter könyvet jelentetett meg tevékenységéről – őszödi szellemben. Molnár Lajos retusál – a szocialistákra tolná a felelősségét a három éve hatályba lépett és szerinte is elhibázott kórházbezárási törvény miatt. Az ellenzéket pedig az általa most is jó döntésnek tartott és azóta népszavazással eltörölt vizitdíj miatt kárhoztatja.

        Élesen bírálja a magyar politikai kultúrát, és ennek szellemében saját múltját is átalakítja. “A bírálóbizottság első helyre rangsorolt” – emlékszik például a még minisztersége előtt, 2005-ben a MÁV-kórház élére benyújtott pályázatra – de rosszul. Túri Péter, a bírálóbizottság elnöke állítja, hogy nem Molnár volt a jelentkezők közül első a sorban; Prókay Sándorné, a bizottság tagja azt is hozzáteszi, hogy csak negyedik helyre sorolták a későbbi minisztert. “Kóka nem akart kinevezni” – írja könyvében. Az igazság ezzel szemben az, hogy a vasutat és vele a MÁV-kórházat felügyelő SZDSZ politikai kinevezettje volt.

        Az eltitkolt hiány

        Könyvének első érdekes megállapítása alapján akár koronatanú is lehetne a költségvetési adatok meghamisítása miatt indított eljárásban egykori főnöke, Gyurcsány Ferenc ellen. Azt állítja ugyanis, hogy a valós számokat a 2006-os második forduló utáni napon “a győztes párt frakcióvezetője, Lendvai Ildikó, reggel nyolckor tudta meg a miniszterelnöktől. Őt kilenckor követte (a miniszterelnöknél, majd rosszullétben) a koalíciós partner pártelnöke, Kuncze.” Állításának igazolására egy jegyzőkönyvet idéz, amit az SZDSZ koalíciós delegációja rögzített néhány nappal később: “A Pénzügyminisztérium félrevezette a frakciókat, nem tárta fel a reális helyzetet.”

        Gyurcsány levegőnek nézte Molnárt
        Hamar kiderült, hogy a legnagyobb elvonások az egészségügyben lesznek, Molnár Lajos megnyugtatta a szocialistákat, a reformhoz nem kell pénz, sőt megtakarításokkal jár majd. Az eskütétele utáni első személyes találkozóján Gyurcsánnyal néhány nőgyógyász letartóztatása is felvetődik ötletként, hogy megfélemlítsék az orvosokat, és letörjék a megszorítások miatti ellenállást.

        “Nem kellene példát statuálni, követni az akkori pozsonyi példát?”- fordult hozzá a kormányfő. “Pár nappal korábban a magyar sajtó is közölte a hírt, hogy szülésért előre kért hálapénz átvételekor a rendőrség letartóztatott egy pozsonyi nőgyógyászt a rendelőjében. Én ezt nem tartottam szükségesnek” – idézi fel válaszát Molnár.”

    • Névtelen
      2023.09.30. 12:08

      https://www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/europa-haziorvos-sztrajk-egeszsegugy-ellatas.777521.
      html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

  2. Névtelen
    2023.09.30. 09:14

    És?
    ettől még vesztességes az osztrák eü:

    a műtét 2 millióba kerül, de egymillió van a számládon, kérsz hozzá
    mégy egy milliót és osztrákban leoperálják a bibircsokodat az orrod hegyéről

    „A pénztárak a biztosításból befolyt pénzekből és a kórházi alapba történő befizetésekből fedezik a velük szerződésben álló orvosokat, valamint a gyógyszertámogatást. A pénztárak veszteségesek.
    A kórházi kezelés – beleértve a szükséges műtéteket – minden biztosítottnak ingyen jár. Az ellátásért azonban napidíjat számolnak fel: ez jelenleg 10,25 euró, amely szociális rászorultság (667 eurónál alacsonyabb havi jövedelem) esetén 8,11 euróra csökken. A nem olcsó, havi mintegy 200 euróba kerülő kiegészítő biztosítással rendelkezők helyett ezt az összeget a magánbiztosító fizeti. Emellett joguk van maximum kétágyas szobára, jobb minőségű étrendre. Választott orvosuk operálhatja őket bármely közkórházban is. A pluszköltség a magánbiztosítót terheli; hálapénz nincs. Ha a kiegészítő magánbiztosítással rendelkező kórházi tartózkodása idején nem veszi igénybe a neki járó kedvezményeket – mert elégedett a kapott háromágyas szobával és nem tart igényt különleges kosztra – napidíjat kap vissza. Az összeg a biztosítástól függően akár napi 60 euró is lehet. A kórház – a magánkórház is – az alapellátást a kötelező biztosítás terhére nyújtja, az egyéb költségeket a magánbiztosítónak számolja el. A gyakorlat az, hogy a kórházak ezeknél a betegeknél igyekeznek minél több és minél költségesebb vizsgálatot elrendelni, hiszen azt a magánbiztosító megtéríti. Ennek megfelelően a tapasztalat szerint még a hangnem is más az ilyen betegekkel – vagyis a jó működés árnyoldala egyfajta kétsebességes rendszer.
    A finanszírozási rendszer csapdája A pénztárak legnagyobb gondja a kórházi és a gyógyszertámogatási költségek növekedése. A 8 millió osztrák 32,8 százaléka legalább évente egyszer „befekszik valamelyik kórházba”, ami évi 20 millió kórházi éjszakát jelent. „

    1
    1
  3. Névtelen
    2023.09.30. 09:36

    minket irigyel európa
    középhatalom a phaszom!
    vegye be aki elhiszi

    1
    1
    • Névtelen
      2023.09.30. 12:07

      https://www.origo.hu/gazdasag/20230929-nemet-kiskereskedelem-bezuhanas.html

  4. Névtelen
    2023.09.30. 17:41

    Nem tönkretett egészségügy, hanem világ-Monarchia, ember áldozók a pszichiátriákkal az élen, amik kitüntetéseket vesznek át, áldoznak végtelenül Orbánnal az élen. Németországgal kezdtek. Most szétmentek szerte a világba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük