16 éves gyerekek vagyunk, és a rendőrségen találkozunk egymással azért, mert kiálltunk az oktatásért

Tavasszal az oktatási tüntetések után a diákok a Karmelita mellett felállított kordon megbontásával akartak közelebb jutni Orbán Viktor hivatalához, és többször szembekerültek a rendőrökkel. Azóta a rendőrség 37 embert hallgatott ki, a legtöbbjüket csoportosan elkövetett garázdaság miatt. A Telexnek nyilatkozó diákok nem félnek, de a jövőben óvatosabban fognak tüntetni. Több családot megkeresett a gyámhatóság, és védelembe vételi eljárást indítottak a kiskorúak esetleges veszélyeztetése miatt. A TASZ jogásza szerint szinte biztos, hogy vádemelés lesz, és bírósági tárgyalás várható. A tárgyalásokon a TASZ azzal fog érvelni, hogy a diákok véleményt nyilvánítottak, az alapjogaikat gyakorolták.

„Most mindenki óvatosabb a tüntetéseken, de még soha nem volt olyan tiltakozásnak visszhangja, ahol csendben álltak az emberek” – mondta a Telexnek a középiskolás Fanni, aki társaival együtt részt vett tavasszal a Karmelitánál tartott tüntetésen, ami után augusztusban csoportosan elkövetett garázdaság és rongálás miatt indult ellene eljárás, mert a rendőrség videója szerint négy másodpercig rugdosta az építési területen lévő kordont.

Idén április 24-én és május 3-án az oktatás helyzetéért vonultak utcára a pedagógusok, diákok, civilek. A demonstrációk hivatalos vége után a tüntető diákok egy része a budai Várba indult, ahol a Karmelitánál a rendőrök állították meg őket. Április 24-én az események akkor váltak erőszakosabbá, amikor a diákok az ellenzéki képviselők kordonbontási kísérletéhez csatlakoztak.

Május 3-án néhányan megpróbáltak a Karmelita mellett felállított kordon megbontásával közelebb jutni Orbán Viktor hivatalához. Voltak, akik üres PET-palackot is dobtak a rendőrsorfalra, illetve a rendőrök mögé. A rendőrség jelezte, hogy kényszerítő eszközt fog alkalmazni, végül dulakodás alakult ki, ami alatt könnygázt is bevetettek.

rendőrség szerint május 3-án a tüntetés „több agresszív résztvevője” a rendőrökre támadt, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) helyszínen lévő jogásza szerint viszont a tüntetők megtorpantak, a rendőrség pedig szinte egyből a felszólítás után erőszakosan reagált. A történtek után augusztus végén több, a Karmelitánál tüntető diákot beidéztek a rendőrségre, és sorozatban kezdték el kihallgatni őket. Diákokkal, szülőkkel és a TASZ jogászával beszélgettünk, hogy állnak ezek az ügyek, és mit tapasztalnak az eljárások alatt.

cikk folytatása a telex.hu-n