Nagy gebasz Izraelben

A Guardian háborús tudósítója szerint a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadása a Jom Kipur-i háború 50. évfordulóján a hírszerzés örökre szóló kudarcaként fog emlékezetes maradni. Néhány óra leforgása alatt több tucat gázai fegyveres törte át a határkerítést Izrael déli részén, meglepve a helyi katonai állásokat. A fegyveresek izraelieket raboltak el és gyilkoltak meg a déli határ menti településeken, és számos helyen filmre vették a támadásukat, miközben előrenyomultak. Egy alkalommal egy gázai televíziós újságíró Izrael területéről tudósított az egyik támadásról – ez szinte felfoghatatlan jelenet Peter Beaumont szerint.

Míg az égboltot felszabdaló több ezer rakéta képe az évek során megszokottá vált, a Hamász támadó csapatairól készült felvételek olyan jeleneteket mutattak, amelyeknek a legtöbb izraeli nem volt szemtanúja: palesztin járőrözés olyan városok utcáin, mint Szderót, egy kibuc kapujának felrobbantása, autókra és gyalogosokra leadott lövések. Az izraeliek nem volt felkészülve ezekre a képsorokra, ők is úgy tudták, hogy a palesztin társadalom izraeli megfigyelése rendkívül kifinomult és rendkívül erőteljes, a Hamász tevékenysége meg aztán nagyító alatt van a nap 24 órájában.

Az izraeli ellencsapásban meghalt palesztin testét hozzák ki a romok közül Erezben
photo_camera Az izraeli ellencsapásban meghalt palesztin testét hozzák ki a romok közül Erezben Fotó: BASHAR TALEB/AFP

Nem véletlen, hogy a BBC értesülése szerint izraeli kormányzati tisztviselők már arról beszélnek, hogy komoly vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogyan nem látták előre ezt a nagyszabású és jól koordinált Hamász-támadást.