Csak idehaza több száz ügynök tűnhet el – Megszólalt Benczés Miklós

A FIFA és az MLSZ szabályozás miatt újra osztják a lapokat a játékosok és ügynökök között.

Fotó: Archív

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ettől az évtől vizsgához köti a labdarúgó ügynöki tevékenység végzését, és ennek a FIFA rendelkezésnek a hazai bevezetéséről a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is határozatot hozott, amely 2023. október 1-jén lépett életbe. Vagyis ettől a hónaptól csak olyanok végezhetnek játékos menedzseri tevékenységet, akik már korábban (1991-ben, 1995-ben, 2001-ben, vagy 2008-ban) sikeres vizsgát tettek, vagy az idén jól oldották meg a tesztfeladatokat.

Magyarországon utóbbi kategóriába – információnk szerint – 17 ügynök tartozik, és figyelembe véve a korábban érvényes vizsgákat tett személyeket, csak néhány tucat olyan menedzser maradt a több százból, aki hivatalosan működhet, végezhet ilyen tevékenységet az országban.

Mindez nagy változásokat hozhat, ugyanis azok a labdarúgók, akiknek a képviseletét olyanok látták el eddig, akik 2023. október 1-től, valamilyen ok miatt, – elsősorban sikeres vizsga híján – nem rendelkeznek licenccel, az MLSZ és a FIFA által elismert játékügynökökhöz szerződhetnek át.

Az új rendszerről az idei első, áprilisban megtartott vizsgát sikeresen teljesítő játékosügynökkel, Benczés Miklóssal beszélgettünk, elsőként arra keresve a választ, hogy mi a háttere a FIFA új, a menedzsereket érintő szabályozásának, hogy eredményes vizsgához kötik a működési engedélyük kiadását.

A célok

– A labdarúgó-átigazolási rendszerrel kapcsolatos összes kérdés szabályozása mellett, talán legfontosabb cél a pénzügyi és adminisztratív átláthatóság javítása, illetve a visszaélésszerű, a túlzó és a spekulatív gyakorlatok megelőzése, szakmai és etikai normák felállítása, pénzügyi és adminisztratív átláthatóság javítása, központosítása. Továbbá a hivatásos játékosok és klubok közötti szerződések stabilitásának- és a kiskorúak védelme – mondta Benczés Miklós. – Csak, hogy egy konkrét példát mondjak: a FIFA szigorún tiltja, hogy egy klub befolyásolja a szerződtetett vagy szerződtetni kívánt játékosát a szabad ügynökválasztásban vagy ügynöki ajánlásban.

 

Arról is érdeklődtünk, hogy mit kellett tudnia annak, aki sikeres vizsgát tett.

– Nagyon szerteágazó volt a nagyjából 600 oldalas tananyag. Többek között tartalmazza a FIFA-nak a játékosok státuszáról és átigazolásáról szóló szabályzatát, a FIFA ügynökökre vonatkozó szabályzatát, a FIFA szervezeti felépítését, működését, valamint a gyermekek, fiatal játékosok megóvásáról szóló ismeretanyagát – felelte Benczés Miklós, akitől azt is megkérdeztük, hogy mennyi időre kapnak menedzseri jogsit a sikeres vizsgázók. – Az ügynöki engedélyt évente meg kell megújítani, melynek része a FIFA Agent platformon történő tananyagok elsajátítása, annak teszteken keresztül történő megerősítése, vagyis a kreditek megszerzése és ezt követően az éves működési díj befizetése.

boon.hu