MISKOLC SOKSZÍNŰ, GAZDAG, NAGY PERSPEKTÍVÁJÚ VÁROS
A miskolci önkormányzat intézményeinél megvalósult jó szakmai gyakorlatokat ismertették az Újbudáról érkezett delegációnak.

 

A rendezvényt Újbuda Önkormányzatának kezdeményezésére pénteken tartották meg a miskolci polgármesteri hivatal közgyűlési termében. Az újbudai önkormányzat vezetői, munkatársai, és Újbuda köznevelési és közoktatási, valamint szociális intézményeinek vezetői Miskolc köznevelési, közoktatási, szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerének működésével, a jó szakmai gyakorlatok megvalósulásával ismerkedhettek meg.

Az eseményen Veres Pál, Miskolc polgármestere köszöntő beszédét elkezdve azt mondta: a problémák hasonlóak, a megoldási módok azonban már különböznek, ami jó alapot ad arra, hogy tanuljunk egymás jó gyakorlataiból. Ezt követően röviden ismertette Miskolc történetét, érintve a város demográfiai helyzetét, gazdaságát, iparát, kultúráját és kitörési lehetőségeit. Kiemelte, hogy Miskolc a polgárosodás idején befogadó, pezsgő kereskedő jellegű város volt, és csak a háború utáni években sütötték rá azt a bélyeget, hogy szürke, koszos és proli, mely jelzőktől már 30 éve próbálják megszabadítani a várost. A polgármester nagy traumának nevezte, hogy a Vasgyár megszűnése után egy Eger méretű településnyi ember költözött el a vármegyeszékhelyről, melynek következtében a 40 és az 50 közötti generáció hiányzik a városból. „Az elvándorolt emberek visszacsábításáért sokat tesz az önkormányzat”- nyomatékosította Veres Pál. A helyzet megoldásának kezelésére a város értékesítette ipari területeit, így két ipari park jött létre. A polgármester ezzel rámutatott arra, hogy töretlen a befektetők érdeklődése a város iránt. Megemlítette, hogy az elmúlt egy hónapban 120 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett Miskolcra. „Haladunk, mégpedig abba az irányba, hogy valódi megélhetést tudjunk adni az embereknek. Ha valaki minőségi munkahelyet szeretne magának Miskolcon, az talál”– fogalmazott a polgármester. A lakhatási feltételekről Veres Pál azt mondta, hogy a közelben lévő nagyvárosok, ipari települések áraihoz képest jelentősen kedvezőbben lehet Miskolcon ingatlanhoz jutni, a fiataloknak pedig bérlakásprogrammal segítik a letelepedését. A szabadidő eltöltésével kapcsolatban a város kiváló adottságairól, hatalmas zöld területeiről beszélt a polgármester. Elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Miskolc élhető város legyen, és beszélt a vármegyeszékhely egyik kitörési pontjáról, a turizmus- vendéglátás fejlesztéséről, bemutatva a város 4 különálló turisztikai desztinációját: Miskolctapolcát, a Belváros – Történelmi Avast, Diósgyőrt és Lillafüredet. „Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa, hiszen itt található az Év Kilátója és az Év Turistaháza is” – tette hozzá a Veres Pál. Végül Móricz Zsigmond szavait idézve zárta köszöntőjét a polgármester: „Miskolc a legnagyobb jövőjű magyar város. Mi ezért dolgozunk, és ezért teszünk meg mindent.”