Nemzetközi lapszemle: Harmadik világháborúvá fajulhat az izraeli-palesztin háború egy történész szerint

The Times

A kiváló történész, Niall Ferguson arra figyelmeztet, hogy akár még a 3. világháború is lehet a közel-keleti fegyveres viszály következménye. A harvardi professzor, egyben a Hoover Intézet vezető munkatársa szerint az USA-nak most fel van adva a lecke, mert egyszerre négy fronton kényszerülhet küzdelemre (Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea). Így a világbéke minden eddiginél távolabbinak tűnik.

Azt teljesen feleslegesnek tartja a szerző, hogy akár csak a legcsekélyebb kétség is felmerüljön Irán bűnrészessége ügyében. Hiszen Teherán pénzeli a Hamászt, a Palesztin Iszlám Dzsihádot, akárcsak a Heszbolláhot. Az Iráni Forradalmi Gárda katonái Szíriában vannak, hogy észak felől segítsék az Izrael-ellenes terroristákat. Merthogy Teherán le akarja törölni a zsidó államot térképről. Emellett kisiklatná a szaúdi-izraeli közeledést.

A Netanjahu-kormány nem vett tudomást a Hamász jelentette veszélyről, de Joe Biden sem. Utóbbi most két anyahajót küldött a térségbe, nehogy Irán – formálisan a Heszbollah – meginduljon Izrael ellen. Ám nem tudni, ez esetben több sikerrel jár-e, mint tavaly februárban Oroszország ellen. Teherán bizonyosan érzékeli, hogy Amerika nem szeretne háborúba keveredni, sem Libanonban, sem Szíriában.

Az európai szövetségesek sokkal kevésbé egységesek, mint Ukrajna kapcsán. A két konfliktust azonban nehéz lesz különválasztani. Moszkva nyakig benne van a közel-keleti válságban, az orosz propaganda máris próbálja szembe fordítani Kijevet és Jeruzsálemet. Arról nem beszélve, hogy Izrael és Ukrajna verseng a nyugati fegyverekért.

Félő, hogy a Gonosz tengelye elszántabb lesz, mint Amerika. Emellett Nyugaton két 5. hadoszlop is működik. Az egyiket a szélsőjobbos populista sarlatánok, illetve a sztálinista baloldaliak alkotják. A másik pedig a hasznos idiótákból, illetve olyan balosokból áll, akik rokonszenveznek az iszlámmal.

Az Egyesült Államokban befolyásos gazdasági és politikai körök a megbékélést szorgalmazzák és az látszik, hogy Biden semmire sem vágyik jobban, mint arra, hogy semmiképpen ne keveredjen bele egy 3. világháborúba. Csakhogy tudjuk, hová vezetett annak idején München és a nyugati határozottság hiánya. És most a világ újraélheti a 30-as éveket.

Fordulóponthoz érkezünk, ha Izrael úgy látja, hogy nem tud egyszerre küzdeni a Gázában, Ciszjordániában és Libanonban, így az USA-hoz fordul segítségért Iránnal szemben. A világ sorsa múlik rajta.