Elfogták el egy Foxpost-csalásokra szakosodott bűnbanda pénzmosóját

A rendőrség szerint országszerte érezhető lesz annak a hatása, hogy a múlt héten le tudtak kapcsolni Budapesten egy olyan ukrán hátterű, de magyarokból is álló csoportot, amelyik online csalásokból származó pénzt mosott tisztára. Az online csalások elkövetőit nem sikerült kézre keríteni, de könnyen lehet, hogy ők már akkor sem voltak Magyarországon, amikor a bűncselekményeket elkövették. A magyarországi kiberbűnözésről szóló sorozatunk 5. része.

„Azt látom a viselkedésén, a szavain, a mozgásán, hogy ő olyan, akire rá lehet bízni egy ilyen üzletágat” – így jellemezte Farkas Péter, a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetője azt az ukrán férfit, aki a rendőrség szerint egy online csalásokból származó pénzek „tisztára mosásában” segédkező csoportot irányított. Az ukrán férfit és társait múlt héten fogta el a rendőrség egy budapesti étteremben.

Kiberbűnözés Magyarországon
Sorozatunk előző részeit itt olvashatja.

A rendőrség egyik videója az akcióról:

A rendőröknek tulajdonképpen szerencséjük volt, mert azok az emberek, akik a hónapok óta tartó nyomozás során elkövetőként a látókörükbe kerültek (vagyis megfigyelték őket), az elfogás napján mind ugyanoda, egy Budapest belvárosában lévő étterembe igyekeztek. Közülük többen vidékről utaztak a fővárosba, mint később kiderült, azért, hogy az ukrán irányítóval az étteremben találkozzanak.