Mokrai. Az érettségi és a Tejipari Vállalatnál gépkezelőként ledolgozott egy év után.. A nap
Ezerkilencszázhatvanhat május tizenhatodikán született egyszerű emberek – édesapja kovács volt az LKM-ben, édesanyja bolti eladóként dolgozott – idősebbik gyermekeként Miskolcon. Ágnes húga családjával jelenleg Írországban él és dolgozik.

Gyermekkorát a borsodi iparváros­ban töltötte, a 4. Számú Istvánffy Gyula Általános Iskolában elsősorban a történelmet kedvelte. Azután – mondhatni meglepő módon – néhány osztálytársával úgy döntöttek, hogy középiskolai tanulmányaikat Kazincbarcikán az Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában folytatják.

Az érettségi és a Tejipari Vállalatnál gépkezelőként ledolgozott egy év után vált számára világossá, hogy tudásszomját szeretné csillapítani.

Végigtanulta egész életét – az első diploma megszerzését követően többnyire munka mellett képezte magát.

A sort a Kossuth Lajos Katonai Főiskola nyitotta Szentendrén (ahol többek között Dobson Tibor is a tanára volt), az itt szerzett képesítéssel (gépész üzemmérnök, rakétatüzér) Várpalotán szolgált két évet a rakétatüzéreknél.

Az alakulat megszűnése után a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon folytatta, ahol szabálysértési előadó, fővizsgáló, igazgatásrendészeti szaktiszt lett. A Rendőrtiszti Főiskolát 1990–1992-ben végezte el (két év alatt a négy évet), ahol oktatói közül Cseh László és dr. Baranyai Teodóra emelkedett ki. Ezzel párhuzamosan elkezdte jogi tanulmányait is a Miskolci Egyetemen, ahol 1996-ban szerzett diplomát. Olyan kiváló szakemberektől tanulhatott, mint dr. Bíró György és dr. Csécsi György, valamint Ferenczi Endre, aki a pénzügyjog iránti érdeklődését keltette fel.

Ugyanebben az évben lett a Credit-RW Pénzügyi Tanácsadó Kft. pénzügyi tanácsadója, közben a LAKISZ Lakásszerviz Szerelő és Szakipari Szövetkezet igazgatósági elnöke 1996-tól 2007-ig, valamint az elsősorban faktoring tevékenységgel foglalkozó BÁTOR Pénzügyi Zrt. igazgatósági elnöke 2000-től. A pénzügyek világába való „elkanyarodás” fontos feltétele volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2003-ban szerzett bankszakjogász diploma, amit számos egyéb kurzus (többek között ingatlanközvetítő és értékbecslő, felsőfokú vagyonértékelő, mérlegképes könyvelő, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, felsőfokú titkárügyintéző tanfolyam) egészített ki.

A folyamatos önképzés, a szakmai ismeretek bővülése is hozzájárult ahhoz, hogy 1998-ban a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének megalakításában kulcsszerepet játszott.

2003-ig az egyesület társelnöke, majd 2003-tól a PVOE elnökeként tevékenykedik, s ez a tevékenység nagyban mélyítette szakmai tudását. 2006-tól tagja a B.-A.-Z. Megyei Mérnökkamarának.

Tulajdonképpen a véletlennek köszönhetően – egy váratlan haláleset miatt – kapcsolódott be Miskolc város politikai közéletébe.

2006-ban előbb a Városi Jogi Bizottság külső tagja, majd a bizottság elnöke, később az MSZP frakció frakcióvezető-helyettese, valamint a 11. számú választókerület képviselője lett. 2008-tól Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere.

„Bár a siker titkáról sokféleképpen lehet vélekedni, én úgy gondolom, hogy a legfontosabb mégiscsak a szerencse – vallja dr. Mokrai Mihály.

– Jó időben kell jó helyen lenni, és én, mint tevékeny ember, elmondhatom, hogy szerencsés pillanatban érkeztem a politikába, hiszen az európai uniós választások után sok mindent kellett másképpen tenni, amihez új emberek is kellettek. Ha már egyszer bekerültem a „sűrűjébe”, szeretnék helytállni, a kapott lehetőséghez felnőni. Tudom, hogy ezért keményen kell dolgozni!”

Dr. Mokrai Mihály 1994-ben kötött házasságot. Felesége, Orosz Angéla matematika–angol szakos tanár, nyelvész, humánmenedzser MBA-végzettséggel, aki ma a DAM 2004 Kft. HR-igazgató-helyettese. Nagyobb fiúgyermekük, a 13 éves Mihály a Fazekas Mihály Általános Iskola tanulója, rendkívül kreatív, jól rajzol, és az őt érdeklő témákban szeret elmélyedni.

A fiatalabb gyermek, Máté nyolcéves, ez évben kezdi az általános iskola második osztályát, széles érdeklődési körű, muzikális, nyitott és empatikus kisfiú.

Szabad idejében szívesen olvas, szinte mindent, ami a keze ügyébe kerül, de vannak kedvencei is: közéjük tartozik Moldova György és Esterházy Péter. Mivel nagy klasszikuszene- és operarajongó – mindenekelőtt Verdi operáit hallgatja szívesen –, örömmel tölti el, hogy szülővárosa az operafesztiválok révén is beírta nevét a „kultúra könyvébe”.

Eddigi életútjával, amelyből a pénzügyi-bank szakjogászi-vállalkozási tevékenységét tartja a legeredményesebbnek, elégedett.

A jövőt illetően úgy véli, hogy „menni kell előre, és a lehető legeredményesebben szervezni, intézni kell azt, amivel az emberek megbíztak”. Személyes sorsát illetően bízik abban, hogy gyermekei jövőjét megfelelő módon biztosítani tudja.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)