„Nemcsak Magyarországot védjük meg az illegális bevándorlóktól, hanem egész Európát” – jelentette ki Orbán idén egy bécsi rendezvényen. A magyar kormány állítása szerint a magyar határőrök tavaly 330 ezer migránst akadályoztak meg az országba való bejutásban.

Ez a retorika. A valóság azonban más.

Magyarország évek óta gazdasági válságban van. A rendőrség súlyos létszámhiánnyal küzd, alulfizetett, és nem rendelkezik megfelelő felszereléssel. Láthatóan képtelenek megbirkózni az illegális migrációval. Egyelőre mind a papírok nélküli bevándorlóknak, mind az embercsempészeknek elég jó esélyük van az országon való áthaladásra.

2023 augusztusának végén, közvetlenül a szlovákiai parlamenti választások előtt Szlovákia egyes részein rendkívüli állapotot hirdettek a szomszédos Magyarországról tömegesen átkelő több, mint 24 000 migráns miatt. Közülük legalább kettőt terroristaként azonosított a szlovák rendőrség.

Tavaly azonban az osztrák és szerb kollégákkal együttműködve a magyar rendőrség még valamelyest fokozottabb erőfeszítéseket tett a migránsokat szállító személyek elfogására: a magyar rendőrség adatai szerint összesen mintegy 2000 embert vettek őrizetbe.

A magyarországi büntetőjogi szankciók szigorúak, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés is lehet. Ezzel szemben Lettországban és Litvániában hasonló bűncselekményekért általában pénzbírságot és/vagy közmunkát szabnak ki. Idén azonban, mivel megnőtt a tetten ért sofőrök száma, Lettországban szigorodtak a büntetések.

A Magyarországon őrizetbe vettek között volt Tom is, egy két kisgyermekes családapa a közkedvelt lett üdülővárosból, Jurmalából.

Tom távolsági kamionsofőrként dolgozott, külföldön élő lettek holmiját szállította, de jövedelme rendszertelen volt. Tavaly ősszel a Telegramon látott egy hirdetést, amelyben sofőröket kerestek. Jelentkezett, majd üzenetére egy Emilsként (valószínűleg nem az igazi neve) bemutatkozó férfi válaszolt.

Egy másik platformon, a Signalon kezdtek kommunikálni, majd egyszer személyesen is találkoztak. Ekkor Emils pénzt adott Tomnak egy furgon bérléséhez.

Másnap Tom már úton volt Szlovákia fővárosa, Pozsony felé.

Tomnak azt mondták, hogy a munkája kizárólag annyi lesz, hogy Ausztria határain belül szállítson migránsokat, ami azt sejtette, hogy semmi illegális dologról nincs szó. Pozsonyban Tom azt az utasítást kapta, hogy menjen Budapestre, majd onnan Kecskemétre küldték, ami félúton van a szerb határ felé.

Aznap éjjel több migránst is összeszedett az autópálya mellett. Nem tudta, hogy pontosan hányan voltak, mivel sötét volt, és nem számolta őket.

Amikor már visszafelé tartott, egy, az osztrák határ közelében lévő településnél megállították a rendőrök. Úgy tűnt, hogy számítottak rá, mivel az összes autópálya-lehajtót lezárták. Tom kiszállt a furgonból. Két rendőr fegyvert tartott a fejéhez, egy harmadik pedig megbilincselte, és a földre ültette. „Soha többé nem szeretnék ilyesmit átélni” – mondta Tom a Re:Balticának. Amikor kinyitották a furgon rakterét, 15 szíriait találtak a padlón ülve.

„Anya, anya! Szia! Figyelj, Magyarországon ragadtam. Börtönben vagyok. Már hat napja itt ülök” – ez volt az első hangüzenet, amit Tom az édesanyjának küldött, hogy megkérje, szerezzen neki ügyvédet.

Hiába próbálkoztak. A magyarországi ügyvédek 4000 és 12 000 euró (kb. 1,5 és 4,5 millió forint) közötti összeget kértek a feladatért, Tom családjának pedig nem volt ennyi pénze. Így a magyar állam egy államilag fizetett védőt rendelt ki.

A bíróság nem tudott lett tolmácsot biztosítani, így mindent angolra fordítottak, amit Tom csak részben értett. Öt év börtönbüntetésre ítélték.

Tom már éppen kezdett megbékélni azzal, hogy öt másik férfival együtt, egy cellában kell töltenie a következő öt évet, amikor váratlan dolog történt.

„Szia, anya, holnap tízkor kiengednek!” – hívta fel anyját Lettországban idén márciusban.

A tavalyi év során a magyarországi börtönökben lévő minden tizedik fogvatartott migránsok szállításáért ült. A legtöbb ilyen sofőr külföldi állampolgár volt.

Az év elején, látszólag teljesen váratlanul, Magyarország elkezdte szabadon engedni az elítélt fogvatartottakat. Az ország nehezen tudta teljesíteni az Európai Uniónak a fogvatartottak életkörülményeire vonatkozó előírásait, a lépést pedig a külföldiek fogva tartásának magas költségeivel magyarázták.

„Ezt úgy hívják, hogy »reintegrációs őrizet«. Miután a börtön vezetősége úgy dönt, hogy szabadon enged egy fogvatartottat, annak 72 órán belül el kell hagynia Magyarország területét” – magyarázza Agnese Kalniņa, Lettország magyarországi nagykövete.

„Oké, megyek érted” – válaszolta Tom anyukája telefonon. Néhány órával később bepattant régi Volvójába, és nekivágott a Jurmala és Magyarország közötti 1500 kilométeres útnak. Másnap felvette Tomot, aki a szombathelyi börtön közelében, az autópálya mellett várakozott.https://telex.hu/kulfold/2023/10/26/litvania-lettorszag-embercsempesz-vsquare-magyarorszag-lengyelorszag-csempeszek