Skip to content

Nyilvános rangsor készült arról, hogy mely kórházakban mekkora a kórházi fertőzések aránya

A vérmérgezést okozó fertőzésekben élen járnak a nagyobb budapesti és vidéki kórházak.

„A betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal” – többek között ez derül ki a Direkt36 kórházi fertőzésekre vonatkozó elemzéséből.A portál peres úton szerezte meg a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2015-2016-os adatokat, amely alapján kijelenthető, hogy Budapesten és vidéken is egyaránt komoly problémát jelentenek a kórházi fertőzések, amelyek több esetben halállal is végződhetnek. Az elemzés szerint

a legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok.

Az adatok alapján a multirezisztens kórokozók okozta fertőzésekben (olyan baktériumok, amelyek többféle erős antibiotikumnak is ellenállnak, miközben súlyos szövődményeket okozhatnak az eleve legyengült pácienseknél) élen jár a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet és a budapesti Károlyi Sándor Kórház.

A clostridium difficile fertőzések, amelyek súlyos hasmenéssel, extrém esetben életveszélyes bélgyulladással járnak, gyakori kórházi fertőzésnek számit. Az erre vonatkozó listát a fővárosi intézmények vezetik: (a fertőzések gyakorisága 100 ezer ápolási napra vetítve)

  1. Budapest – Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 203,01 (a fertőzések gyakorisága 100 ezer ápolási napra vetítve)
  2. Budapest – Károlyi Sándor Kórház 167,15
  3. Budapest – Észak-budai Szent János Centrumkórház 156,36

Ami a véráramfertőzéseket illeti, a főváros itt is rosszul teljesít. Véráramfertőzésről akkor beszélhetünk, amikor a kórokozók a vérkeringésbe bejutva nagyon súlyos állapotot – vérmérgezést vagy szepszist – idéznek elő, amely az esetek egy jelentős részében halálos.

  1. Budapest  – Egyesített Szent István és Szent László Kórház 61,26
  2. Debrecen – Debreceni Egyetem Klinikai Központ 56,50
  3. Budapest  – Észak-budai Szent János Centrumkórház 56,21

A teljes elemzés itt érhető el.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.10.29. 19:29

    A csiXXXXntban 70 felettiek nagy része bakteriális tüdőgyulladást kap és meghal egy héten belül 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük