Lehet-e bármit mondani a palesztinokról úgy, hogy ne legyen belőle botrány?

Nemcsak a világ politikusai szólalnak fel sorra az Izrael és a Hamász között dúló háború fejleményeivel kapcsolatban, hanem Gigi Hadidtól kezdve világhírű muszlim focistákon át Greta Thunbergig olvashatjuk hírességek közösségi médiás posztjait és nyilatkozatait a témában, utóbbiak a palesztinok mellett álltak ki. Olyat elég nehéz mondani mostanában, ami mindenkinek tetszene, még akkor is, ha a vérontást ítéli el valaki. De hol végződik a szimpla szolidaritás, hol kezdődik az elfogultság, aztán a gyűlöletbeszéd? És érvényesül-e mostanában a szabad véleménynyilvánításhoz való jog?

A klímaaktivistaként ismertté vált Greta Thunberg a napokban szolidaritását fejezte ki a palesztinokkal szemben, és több platformon is megosztott olyan tartalmakat, amelyek népirtásnak nevezték Izrael gázai válaszcsapását. Erre reagálva az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője a Politicónak azt nyilatkozta, aki bármilyen módon egyetért a svéd aktivista nézeteivel, azt a terror támogatójának tekinti, ugyanis úgy áll ki a gázai áldozatok mellett, hogy az izraeliek lemészárlásáról nem ejt szót. Később a tisztviselő elnézést kért kijelentéseiért, és hozzátette, azokat érzelmei vezérelték, és nem tükrözik a hadsereg hivatalos álláspontját, Thunberg pedig bizonyos bejegyzéseit azóta törölte, máshol pedig kiegészítette a posztját azzal, hogy a diszkrimináció és az antiszemitizmus minden formáját elítéli.

Hasonló reakcióval szembesült a palesztin származású szupermodell, Gigi Hadid is, aki szintén a közösségi médiában posztolt a témában. Ő egyebek között azt írta, nincs rendben, hogy az évtizedek óta fel-fellángoló fegyveres konfliktus mindkét oldalon folyamatosan követel civil áldozatokat, és hozzátette, nem lehet egyenlőséget tenni sem a szabad Palesztináért küzdő mozgalom és a Hamász, sem Izrael állam és a zsidóság közé. Hadid szavaira Izrael hivatalos Instagram-oldala is reagált, hozzátéve, hogy ugyanezen logika mentén a Hamász tetteit elítélni sem jelenti azt, hogy valaki palesztinellenes lenne, és számonkérték a modellt, amiért “szemet huny az otthonukban lemészárolt zsidó csecsemők felett” – számolt be az Independent.

Csak két eset, amelyekben éles kritikákkal szembesültek azok, akik így vagy úgy, de a Gázában élők melletti szolidaritásra hívták fel a figyelmet, illetve elítélték az erőszakot. A kiállásokban egyesek szerint megjelent valamilyen kettős mérce akár úgy, hogy nem tartják egyenértékűnek a palesztin és zsidó életek kioltását, akár úgy, hogy az izraeli válaszcsapások indokait és mértékét kérdőjelezték meg.