Miskolcon is lesz Hazaváró Iroda

Az országban 27 helyen nyílnak Hazaváró Irodák, és indul egy telefonos helpdeskkel is támogatott hazacsábító információs portál is, amely egy 15 éve létező lengyel mintát követve segíti majd tanácsokkal az át- és visszatelepülni vágyó magyarokat. A program főleg meglévő infrastruktúrát használ, nem túl innovatív, egyelőre úgy tűnik, nem is nyújt egyedi szolgáltatásokat, ráadásul mindennek ellenére még csak nem is olcsó.

Bajától Dunaújvárosig, Budapesttől Győrig és Salgótarjántól Nagykanizsáig az ország 27 pontján nyit a jelenleg külföldön élő/dolgozó magyarokat hazacsábító Hazaváró Irodákat a kormány. Ezeknek az eleve meglévő Kormányablakok adnak helyet – derül ki a Magyar Közlönyben kedd este megjelent, “a diaszpóra-magyarsággal történő kapcsolattartás támogatásáról” szóló kormányrendeletből.

Ezek nemcsak információs pontként működnek majd, hanem a hazatelepülni vágyók “egyablakos” ügyintézéssel hivatalos közigazgatási ügyeket is intézhetnek. Hogy milyeneket, azt még senki nem tudja, de korábban kormányzati szereplőktől példaként elhangzott, hogy nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, vállalkozás indításával, adó- és lakcímkártya ügyintézéssel összefüggő ügyekről is szó lehet.

A projektet már csaknem egy éve tervezi a kormány, informális döntést tavaly november 16-i ülésén hozott a kabinet, és időközben „feladatszabás” is történt. Például az idén február 20-i, “a diaszpóra magyarsággal történő kapcsolattartást támogató intézmények fejlesztéséről” című 1039/2023-as kormányhatározattal, amely már pontos forrást is rendelt a célhoz:

  • 2023-ban 1 142 685 200 forintot
  • 2024-ben 103 061 800 forintot

A Hazaváró Irodák hálózatának ötlete a régóta zajló előkészítés ellenére csak idén nyáron kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor júliusban Kövér László fideszes házelnök is beszélt róla egy interjúban. A “nemzetegyesítést célzó” ötletről akkor a hvg.hu is beszámolt:

Kövér a nyári interjúban azt is elárulta, hogy a Hazaváró Irodák a kormányablakokhoz kapcsolóan működnek majd az ország több pontján, kialakításuk pedig folyamatban van. Arról is beszélt, hogy az irodák az ideiglenesen vagy véglegesen hazatelepülni kívánóknak egyablakos ügyintézést biztosítanak majd “minden hazatelepüléshez szükséges ügyben”.

A most kiadott rendeletben a Hazaváró Irodákat a nagyvárosok Kormányablakaiban, összesen 27 helyszínen: alapvetően megyénként egy helyen, de hat megyében és Budapesten két helyen is.