Skip to content

Megszámolták, hány arckifejezést tud vágni egy macska, 276-ig jutottak

Megszámolták, hány arckifejezést tud vágni egy macska, 276-ig jutottak

A kutyások gyakran érvelnek azzal a macskatartóknak, hogy azért választják társként inkább az ember legjobb barátját, mert a kutyák sokkal több érzelem kifejezésére képesek. Mostantól a macskásoknak van mivel visszavágniuk.

A Kaliforniai Egyetem megállapították, hogy a macskáknak is vannak különféle arckifejezéseik, nem is kevés: legalább 276 különbözővel tudnak kommunikálni egymással. A BBC ezt kontextusba helyezve megjegyezte: a csimpánzoknál 357 arckifejezést azonosítottak.

Arra is rájöttek, hogy van néhány olyan arckifejezése a macskáknak, ami közös az emberrel, ami valószínűleg az elmúlt tízezer év együttélésének eredménye.

Behavioural Processes című tudományos lapban megjelent tanulmány első szerzője, Lauren Scott csapatával júliusban és augusztusban 194 percen át rögzítette a macskák arckifejezéseit egy cicakávézóban. A felvételeket Brittany Florkiewicz evolúcióbiológussal elemezte, aki bizonyos állatfajok érzelmeit és viselkedését tanulmányozza.

© AFP / Hendrik Schmidt

Rájöttek, hogy a macska 276 arckifejezésének mindegyike 26 egyedi arcmozdulat négyes keverékéből állt össze. Ilyen például a nyitott száj, a pislogás, a nagy vagy kicsi pupillák, a bajusz mozgatása vagy az orr megnyalása, nem is beszélve a fül pozíciójáról. Összehasonlításként: az embernek 44 egyedi arcmozdulata van, a kutyáknak pedig 27.

A rögzített arckifejezések 45 százaléka volt barátságos, 37 százalékukra agresszió vagy düh volt a jellemző. A maradék 18 százalékban a kettő keveredett. Ezekből az a következtetés is levonható, hogy a macskák az esetek többségében nem viselkednek túl kedvesen a cicakávézóban, vagy nem szeretik, ha filmezik őket.

Az állatok barátságos arckifejezései közül néhány – ahol a figyelt macska szája hátra volt húzva, az állkapcsa pedig nyitva volt – hasonlít az ember, a majom vagy a kutya „játszós” arckifejezéséhez.

A kutatók egyelőre nem értik, a macskák mit szerettek volna elmondani egymásnak ezekkel a gesztusokkal, de az eredmény a jövőben segítheti a tulajdonosokat és a menhelyeket, hogy felismerjék és értsék az állat viselkedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük