Skip to content

Újabb közép-európai ország vezeti be fű alatt az eurót

Újabb közép-európai ország vezeti be fű alatt az eurót

Prágának nincs euróbevezetési stratégiája, a lakosság sem kedveli különösebben a közös pénzt, a jegybank pedig kifejezetten szeretné a kamatok feletti ellenőrzést megtartani. Az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik legfontosabb feltétele volt az euróra való átállás vállalása. Közel két évtized elteltével azonban a Cseh Köztársaság – a legnagyobb posztkommunista tagországokhoz hasonlóan – még sehol sincs ezen a téren.

Mlada,Boleslav,,Czech,Republic,-,May,30:,Skoda,Auto,Celebrates
Skoda-gyár Mlada Boleslavban – követelik az eurót.
Fotó: Nataliya Hora

A cseh központi bank adatai szerint

a helyi bankok által nyújtott vállalati hitelállomány fele immár devizában – túlnyomórészt euróban – denominált,

és ez az arány még magasabb, ha a külföldi bankok hiteleit is beleszámítjuk. Ráadásul a cseh vállalatok közötti belföldi kereskedelem mintegy 20 százaléka euróban zajlik, sok exportőr korona helyett euróban fizet helyi beszállítóinak. A vállalatvezetők így kénytelen-kelletlen, a gazdasági szükségszerűség által kikényszerítve egyre inkább a saját kezükbe veszik az ügyet, és fokozatosan olyan irányba terelik a gazdaságot, ahová a politikusok és a monetáris politikai döntéshozók látszólag nem akarnak eljutni.

A korona csak részmunkaidős valuta, mert a gazdaságot uraló nagyvállalatok többnyire átálltak az euróra

– mondta a Bloombergnek Tomas Kolar, a többek között high-tech kórházi ágyakat és más berendezéseket gyártó Linet Group SE vezérigazgatója. „Nincs jó ok arra, hogy ne legyen euró, de a politikusok még csak felvetni sem merik a kérdést, nemhogy megmagyarázni a választóknak” – tette hozzá. A cseh vállalat 360 millió eurós forgalmának csaknem egésze 150 országba irányuló exportból származik – mondta Kolar. Műveleteinek nagy részét koronáról euróra állították át, hogy minimalizálják a piaci ingadozásokból származó árfolyamveszteségeket.

Prague,,Czech,Republic,-,Jun,30,,2015:,Brewery,Of,The
A Krusovice sörgyár Prágában – a sörexportnak is jól jönne az euró
Fotó: Anton Ivanov

Eurószkepszis

Amióta az EU 2004-ben megkezdte nagyszabású keleti bővítését, azóta Szlovénia, Szlovákia, a három balti állam és legutóbb Horvátország is átállt az euróra, és Bulgária is erre törekszik. A Cseh Köztársaság, valamint Magyarország és Lengyelország azonban kifejezetten ragaszkodik saját fizetőeszközéhez, a jegybanki önállósághoz. A csehek viszonylag jó helyzetben vannak ahhoz, hogy teljesítsék az euróátállás úgynevezett maastrichti kritériumait. Az ország adóssága a gazdaság méretéhez viszonyítva az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és jó úton halad az inflációs és a költségvetési hiányra vonatkozó követelmények teljesítése felé. Ugyanakkor kevés olyan ország van az unióban, amely annyira euroszkeptikus, mint a Cseh Köztársaság.

Az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint a közös valutát még nem bevezető EU-tagok körében a csehek támogatják a legkevésbé az átállást. A lakosság tart attól, hogy az ő megtakarításaikból kell majd esetleg finanszírozni, ha egy eurózónatag bajba kerül, s

félnek attól is, hogy az euróátállás nyomán, a felfelé kerekítések miatt drágulnának az áruk és a szolgáltatások.

Így a téma alig-alig kerül elő a cseh közéletben. A kormánykoalíció öt pártjából négy ugyan támogatja a váltást, de a domináns polgári demokratáknak sikerült megakadályozniuk, hogy konkrét célok kerüljenek be a kormányprogramba.

A kérdés nem tartozik a kormány prioritásai közé ebben a választási ciklusban

– mondta az év elején egy pártkongresszuson Zbynek Stanjura pénzügyminiszter, aki egyben a Polgári Demokraták elnökhelyettese is.

A döntés a kormány kezében van, de vele párhuzamosan a Cseh Nemzeti Bank is ellenzi, hogy feladja a koronát, és monetáris politikáját az Európai Központi Banknak adja át. A cseh jegybankárok azzal érvelnek, hogy

a független monetáris politika pufferként működik a globális sokkokkal szemben,

és ez háttérbe szorítja az olyan potenciális előnyöket, mint az átváltási költségek vagy a devizakockázatok kiküszöbölése a vállalkozások számára.https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/11/ujabb-kozep-europai-orszag-vezeti-fu-alatt-be-az-eurot?utm_medium=social&utm_campaign=vilaggazdasag&utm_source=facebook_boost#Echobox=1698885182



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



9 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.04. 08:05

    https://uploads.disquscdn.com/images/2f0c58fe1f5a430bfb7bb1aefb4e1a4510d913f7bd4c903248068ecae1a980ca.jpg?w=800&h=464

  2. Névtelen
    2023.11.04. 08:42

    Jó, jó
    de a cseheknek nem volt Gyurcsányuk

  3. Névtelen
    2023.11.04. 08:47

    A mi államférfink a Böszme előbb lemondott, mint pártelnök, aztán lemondott , mint miniszterelnök
    holott olyan zseniális pénzügy-jogász tanácsadója volt, mint Dobrev Klára

    akinek barátnője volt Márki-Zay Péter miniszter jelöltje a Király Júlia:

    „Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank 2007 és 2013 között volt alelnöke pedig – akit a legkevésbé sem lehet Fidesz-szimpátiával vádolni – kifejti: „Lassan meg kellene tanulni, hogy a forint szabadon lebegő valuta. Nincs »jó« és »rossz« forintárfolyam, az úgymond »egyensúlyi« árfolyamot sem könnyű meghatározni (az exportőr teljesen máshol érzi azt, mint az importőr vagy a turista).”

    Igen, meg kéne végre tanulni, hogy a forint árfolyamát nem a kormányzat, nem is a jegybank állapítja meg (mint anno a pártállam idején), hanem a piaci szereplők: exportőrök, importőrök, befektetők, termelők és fogyasztók, no meg a valutaspekulánsok. Emiatt az árfolyam olyan, mint a hullámvasút: hol fel, hol le mozog.”

  4. Névtelen
    2023.11.04. 08:51

    Ja, ja
    Össze kell kötni az eurót a dollárral
    aztán tetszőleges időben szórakozni vele a FED felől.

  5. Névtelen
    2023.11.04. 11:48

    zankcionálni meg tiltólistára kell tenni a komplett NER-t. Minden külföldi számlácskát, érdekeltséget, MCC-t, beruházást, egyéb lóf*szt ki kell tiltani a picsába.

    Vigyék Keletre a nerencek a vagyont, járassák ott iskolába a pulyákat, nyaralgassanak ott, járjanak oda jachtozni, élvezzék ott az életet. Kazahsztán, Türkmenisztán, Oroszország, Kína, Azerbajdzsán, mind mind azok a keleti sztárországok, amikért a hízó annyira oda van, nem kötelező a Nyugaton lébecolni meg élvezni az életet magyar adóforintokból meg EU-s pénzekből.

    Magyarország egy élősködő kis sz*r a nyugati világ felén, ki kell vágni a f*szba.

    Ja egyébként meg napi „átlag” hírek közé csak amiket most olvastam Telexen:

    -Nincsenek orvosok, bezárják az urológiai fekvőbetegosztályt a szolnoki kórházban

    -Sárga, büdös lé folyik a csapból Szigetváron, iható, tiszta vízért tüntettek

    -1634 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből

    „Jobban teljesít”, „Előre megyünk nem hátra” meg „Megvédjük” kormányunk ugye.

    Nyomorultak…

    • Névtelen
      2023.11.15. 17:22

      Olvastad a telexen… 🙂 🙂 🙂
      Tájékozódj olyan hírforrásból is, amit nem az usa kormánya (+ a cia) hozott létre és fizet. 😛
      Bezzeg a szélsőbalos összefosottak:
      Akkor lesz nekünk jó, ha eltörlik a családok támogatását, megszüntetik a rezsicsökkentést, eltapossák a kamatstopot, kinyírják a nyugdíjasok különféle pénzelését, már gyerekkortól kötelezővé teszik a
      buzulás valamelyik formáját, beengedik, sőt elvárják a „messziről jött embereket” azaz a bűnöző migránsokat, maximálisan (pénz-paripa-fegyver) támogatják
      a magyar és bármilyen nemzetiséget eltaposó ukrán nácikat, maximálisan kiszolgálják az usa-pórázon
      rángatott eu-vezérkart, stb, stb.
      Ezt ígérik neked, meg a többi dolláron kilóra megvásárolt rabszolgának az országot már többször tönkretevő sunyi korrupt Döglött Kutyák és bolháik, a hatalomvágyó nyomorultak. 😛

  6. Nem vagyok robot
    2023.11.16. 09:42

    Tegyünk egymás mellé két wikipédiás információt! Figyeld a dátumokat!
    „Donald John Trump (New York, 1946. június 14. –) amerikai üzletember, multimilliárdos és politikus; 2017 és 2021 között az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke volt.”
    „A Telex.hu internetes hírportál, amelynek kiadója a Van Másik Zrt. A Telex.hu indulásáról szóló tervet 2020. szeptember 4-én jelentette be Munk Veronika, a Telex.hu főszerkesztője.”
    És most vonjuk le a konklúziót:
    A Telexet szerinted Trump kormánya + a CIA hozta létre és fizeti.
    Most már csak három kérdésem lenne hozzád: Vajon miért tette volna ezt Trump bácsi, Orbán hétmérföldes barátja? Lehet, hogy mégsem olyan nagy barátja Orbánnak? Vagy esetleg ad absurdum az is elképzelhető, hogy állításoddal ellentétben mégsem „az usa kormánya (+ a cia) hozta létre és fizeti” a Telexet?

    • Névtelen
      2023.11.16. 12:38

      Na várjál mindjárt jön a jóltájékozott barátunk és előadja, hogy igazából Trumpot is Soros György mozgatja!

      • Névtelen
        2023.11.16. 18:30

        Már nem fog visszajönni. Olyankor nem szokott, amikor rendesen kimossák a száját, éz ez most megtörtént. Legfeljebb akkor jön vissza mégis, ha én ezzel a hozzászólásommal jól felidegesítem. 🙂
        Ő Kakamatyi, az északhirnök idiótája. Elárulja egyrészt a szóhasználata (pl. „összefosottak”, „usa-pórázon rángatott”, „dolláron kilóra megvásárolt”, „Döglött Kutyák és bolháik”), másrészt az az igyekezet, ahogy orosz megbízói érdekében megpróbálja egyszerre sározni az USA-t, az EU-t és a magyar ellenzéket. Egykor munkásőr volt a lelkem, a bolsi gazdáit ma már nyuggerként szolgálja tovább. És miután Kína és Oroszország érdekeit ma egyértelműen a Fidesz szolgálja, a két komcsi ország mellett ő is ennek a tettei, politikája alapján leginkább komcsi pártnak a szekerét tolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük