Skip to content

Szijjártót megkérdezték, lesz-e kínai autógyár Szegeden, de kitérő választ adott

Szijjártót megkérdezték, lesz-e kínai autógyár Szegeden, de kitérő választ adott

A német sajtó már tényként kezeli, egyelőre azonban sem a magyar kormány, sem maga a kínai gyártó nem erősítette meg, hogy valóban érkezne a gyár.

Olvastam a híresztelést, de nemhogy megerősíteni, kommentálni sem tudom. Mi bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az atv.hu rákérdezett nála arra, hogy valóban érkezik-e Szeged mellé a kínai BYD elektromos autógyára.

Szijjártó a portál kérdésére azt mondta, nem akarja még csak kommentálni sem az erre vonatkozó értesüléseket. Arról, hogy a megállapodás megvan a kínai céggel, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung írt cikkében, ezt a hvg360 szúrta ki. A FAZ értesülései szerint a BYD sencseni központjában már megvan a döntés arról, hogy Magyarországra hozzák egy újabb gyártóegységüket.

A BYD ugyanis már jelen van Magyarországon: Komáromban 2017 óta már gyártanak elektromos buszokat, Fóton pedig akku-összeszerelő üzemet hoznának létre, azonban helyben komoly ellenállás fogadta a projektet. A Reutersnek egyelőre csak annyit sikerült a cégből kihúznia, hogy még folyamatban van a pontos helyszín kiválasztása, hivatalos döntésről csak 2023 végén fognak tájékoztatást adni.

Októberben azonban már Botka László, Szeged polgármestere is posztolt a lehetséges gyárról, igaz, azt ő cáfolta, hogy kínai akkugyár, vagy más, kifejezetten vegyi anyagokkal foglalkozó beruházás érkezne a város mellé. Azt azonban megerősítette, hogy egy 300 hektáros ipari park van készülőben, a lehetséges beruházó pedig egy olyan világcég lesz, ami környezetbarát, fenntartható termékeket állít elő.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



23 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.08. 11:21

    Jól van, na! Majd kiperelitek a válaszát.

    „Portik Tamás hatodszor is kirúgta az ügyvédjét, három hónappal csúszik az ítélethirdetés a Fenyő-gyilkosság ügyében Az új jogi képviselő ennyi időt kért, hogy tanulmányozza a peranyagot.”

  2. Névtelen
    2023.11.08. 11:24

    Hát ez marhára kitérő válasz. Nem azt mondja a libernyák pichák hallani akarnak

    „Olvastam a híresztelést, de nemhogy megerősíteni, kommentálni sem tudom. Mi bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik

    – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az atv.hu rákérdezett nála arra, hogy valóban érkezik-e Szeged mellé a kínai BYD elektromos autógyára.”

    Az Andradaval megállapodtak. Az Andrada elb@szta. Pont.

  3. Névtelen
    2023.11.08. 12:20

    Ilyen mémekkel ütitek el időtöket a 3. világháborúra várakozás közben?

    „A történelem legszörnyűbb telétől rettegnek az ukránok

    Ilyen ez a popszakma…

    maradt 4 darab atomerőművük, a ruszkiknak nincs más dolguk csak pár trafóállomást és gerinc távvezetéket megborítani, azonnal leállnak, üresjáratban nem pöröghetnek.

    Na onnantól már nem segítenek a háztáji dízel generátorok, kapitulál az ország.

    pikszike felkészül fémgyártás technológiából, a kiegészítő kötet tartalmazza azt a részt a vészhelyzeti fejezetnél, hogy mi történik akkor, amikor megdermed az acél/alumínium/bármi olvadt fém a kohóban. Ugyanis onnantól a maradék ipara is megszűnt a hoholoknak.”

    • Névtelen
      2023.11.08. 20:59

      Ne reménykedj ruszkibérenc exmunkásőr, idén sem fognak megfagyni az ukránok, ugyanis az oroszok nem tudják megborítani az ukrán energetikát, és nem fog kapituálni Ukrajna. Mint ahogy a németeknek sem kell megenniük idén karácsonykor a hörcsögöt, ahogy azt a gazdád agitproposai két éve jósolták:
      https://www.youtube.com/watch?v=76PahVV31o4

      • Névtelen
        2023.11.09. 20:51

        Tudom. Hazudik a portfolio is:

        „Az általuk közzétett táblázatból kiderül, Ukrajna eddig több, mint 100 milliárd dollárnyi támogatást kapott az Egyesült Államoktól, ennek jóval több mint felét a védelmi minisztérium állta.

        A táblázatokból az is kiderül, hogy az érkező pénzek kétharmada védelmi kiadásokra lett fordítva, míg nagyjából a másik egyharmada a kormányzat működtetésére és a civil infrastruktúra helyreállítására lett felhasználva.

        A sok grafikon közül azonban a legérdekesebb az összeg ország szerinti költekezés: ez alapján Kijev a Washingtontól kapott pénz 61 százalékát, közel 70 milliárd dollárt az Egyesült Államokban költötte el, és az összegnek csak a 39 százalékát fordította arra, hogy más országokból szerezze be a szükséges eszközöket.”

      • Névtelen
        2023.11.09. 20:54

        „Portfolio
        2023. november 09. 19:08

        Petr Pavel cseh elnök úgy véli, hogy Ukrajna valószínűleg nem fog tudni a háborúban katonai győzelmet aratni- számolt be a Kyiv Independent.”

        Vityka már mikor megmondta ugyanezt?

        na, ugye!

  4. Névtelen
    2023.11.08. 12:27

    ezen a képen jót röhögtem, humoros 🙂 Zsuzsi hogy meglepte Petyát.

    • Névtelen
      2023.11.08. 14:23

      egy hírrel, mi?

      „külügyminiszter egyetlen érdekes kijelentése az uránvásárlást érintette: Lavrov szerint a háborútól és a szankcióktól függetlenül az Egyesült Államok továbbra is Oroszországtól szerzi be az atomerőművek számára kulcsfontosságú nyersanyagot.

      A kijelentés meglepően hangzik ugyan, de érdemes figyelembe venni azt, hogy Oroszország a világ urándúsító kapacitásának megközelítőleg ötven százalékával rendelkezik, így ha valaki vásárolni szeretne a hasadóanyagból, úgy jó eséllyel Moszkvához kell fordulnia. Washington a saját készleteinek átlagosan egyharmadát szerzi be Oroszországból.”

  5. Névtelen
    2023.11.08. 12:38

    Csak vessző kérdése. Magas ez a németeknek:

    „A BYD gyárat idehozni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.”

  6. Névtelen
    2023.11.08. 14:25

    „Bloomberg: Orbán Viktor újabb nagy győzelmet aratott, ezúttal Németország ellen

    Elemzők szerint azért éppen Magyarországra érkezik a kínai óriáscég, a BYD, mert jobb a kapcsolata a magyar kormánynak Pekinggel, mint Európa többi részének. A Bloomberg azt írja, Németország elől szerezte meg Orbán Viktor kormánya a hatalmas üzletet.

    2023. november 08. 10:24”

    • Névtelen
      2023.11.08. 15:02

      Mi is forrás…?
      Azt lefelejtetted…

      • Névtelen
        2023.11.08. 21:03

        Forrás, forrás! A Megafon Központban nem bíbelődnek ilyesmivel…
        Legfeljebb ha vicces kedvükben vannak, akkor elkezdik magyarázni, hogy a forrás „a felszín alatt található vizek (talajvizek, rétegvizek és karsztvizek) rendszerint természetes felszínre törése, mely lehet állandó vagy időszakos.”

        • Névtelen
          2023.11.09. 20:57

          Hungary Sees EV Investment Surge as BYD Poised to Set …

          Bloomberg
          https://www.bloomberg.com › articles
          3 nappal ezelőtt — BYD is set to choose Hungary over Germany for the location of its first European plant. Photographer: Kentaro Takahashi/Bloomberg.

      • Névtelen
        2023.11.09. 20:55

        “Bloomberg:

  7. Névtelen
    2023.11.08. 14:55

    https://a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fs3-eu-central-1.amazonaws.com%2Fcartoons-s3%2Fstyles%2Fproduct_detail_image%2Fs3%2FOrb%25C4%2581ns-Orbaneklis.jpg&key=PiedX3KnmLufF2Wfy-n44A&w=800&h=1206

  8. Névtelen
    2023.11.08. 15:07

    Ha exportálod Orbán módszereit a világban, akkor kelet felé remek barátságok, csodálatos üzletek, remek kapcsolatok lesznek belőle, nyugat felé pedig kirúgás, elzárkózás, csőd, botrány és mocsoktenger.

    Le sem tagadhatná Orbán, hogy melyik világhoz tartozik. A zavarosban halászó, okoskodó autónepper arany karkötőben. Ez az ő világa. Zsarolás, felfelé bólogatás, mivan-mivan-mivanozás, ordenáré gondolatok, megoldások, emberek.

    • Névtelen
      2023.11.09. 21:05

      Bezzeg a portugál komcsi a Barroso már a Goldman Sachs-nál bennfentes kereskedik,
      akárcsak a Neelie Kroes egykori uniós biztos, szépségkirálynő… isiászos bácsi a Juncker

      Ja, hogy az újak azok már,,, 😁😂🤣😀😁

      Ja, és a kis lófarkas Simor Bandi fia is olyan „édesen” tud kérdezni a kormányinfón

  9. Névtelen
    2023.11.08. 15:17

    „Ez a kurzus még hatalomra sem került, de már arról beszélt a gusztustalan rajongóival együtt, hogy én, és a hozzám hasonlók nem számítunk magyarnak, mert EU-ban, polgári demokráciában, nyitott társadalomban gondolkodunk, meg olyan ostobaságokat szeretnénk, mint a nők egyenlő jogai, vagy hogy a melegeket, a cigányokat, a zsidókat ne gyűlölje a hatalom ok nélkül. Ezek viszontkárörvendve üvöltve éljenezték a zárt társadalmat, ünnepelték és azóta éltetik a diktatúrát, amelyi a nyomort, éhezést, teljes és végérvényes kiszolgáltatottságot, a teljes reménytelenséget hozza és hozta nekik.

    Úgyhogy kurvára teljesen mindegy, mit hazudik a Szíjjas, tele lesz mérgező gyárakkal az ország, és nem zöld, eur, szabályos, papírokkal rendelkező gyárakkal, hanem mérgező, szabálytalan kínai mocsokkal, ami miatt a rémülettől falfehér fideszes idiótákkal van már most is tele az ország. Az egyik suttyó az indiai, maláj és kínai vendégmunkástól retteg, akik megjelentek a faluban kétszázan, a másik a katódpor, a harmadik az akkugyár mérgező folyadékai, a negyedik a napi várható 300 kamion zaja, pora, mocska miatt retteg.

    És tudod mit? Remélem mostantól 20-25 évig retteg majd. Remélem meg is mérgezik mindegyik falut. Remélem zokogva kell majd rokonok miatt könyörögni bezárt vidéki kórházak mögött az udvaron, hogy hova vigyék a papát műtétre. Remélem színesbőrű gyerekek töltik meg zsivajjal a régóra nem használt környékbeli iskola nudvarát, remélem élhetetlenné váló komplett környékek, és megrepedt, élhetetlenné vált házak ezrei fognak könnyeket csalni a fidesz-szavazók mocsok, gyűlölködő arcára, remélem pontról pontra valósul meg az az ország, amire IGAZÁBÓL szavazott ez a sok korlátol, gyűlölködő alja ember, és remélem remegő kézzel kell majd könyörögni valami helyi fideszesnek, aki szintén tehetetlenül széttárja majd a kezét, hogy ezt akarták, drága lakók, igen, ezt a gyárat, ezeket a kamionokat, ezeket a vegyi-hulladék tárolókat, ezeket a betegségeket, ezeket a mérgezéseket, ezeket az elvándorolt fiatalokat, ezeket megszűnt, kihalt környékeket ezeket mind-mind ÖNÖK akarták, sőt Önök szavazták meg!”

    • Névtelen
      2023.11.09. 21:16

      Te?
      „nyitott társadalomban gondolkodunk”

      Te csak egy hazátlan vagy. Egy internacionalista/globalista. Régen labanc voltál aztán jakobinus, stb

      egy magyargyűlölő…. most a „szociáldemokrata” az altató mese

      „Magyarnak lenni nem származás, hanem vállalás dolga.”

      Mikor húzol már el innen? határok nyitva vannak. Mit hinted itt a mételyt?

    • Névtelen
      2023.11.09. 21:21

      Senkit sem érdekel a süketelésed NIMBY-kém

      „Egy település vagy egy környék lakossága mindig ellenezni szokta a területén vagy a közelében megvalósított nagy beruházásokat. Legyen szó infrastruktúráról, bányáról, erőművekről vagy lakótelepekről, ezeknek mindenki csak addig örül, amíg nem mellette épülnek. Ezt a jelenséget az angol rövidítés alapján NIMBY-nek hívják (not in my back yard – ne az én hátsókertembe). A lakók sokszor úgy érzik, hogy a mellettük zajló építkezések miatt csökkenni fog az életszínvonaluk, az ingatlanjaik értéke, növekedni fog a környezetszennyezés és forgalom, és a környék történelmi látképe is megváltozik. Ezért gyakran olyan beruházások ellen is tiltakozások indulnak, amelyek gazdasági értelemben az egész ország, régió, vagy város érdekeit szolgálják.”

  10. Névtelen
    2023.11.09. 08:19

    https://uploads.disquscdn.com/images/908fcb904b79f7f2f7235655f162b2c47c552b55959039cdbb52d1c150fe65a7.png?w=800&h=653

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük