El kell felejteni azt, hogy bizonyos embereknek bérelt helyük van az ellenzéki oldalon!
Az elmúlt napokban elhangzott néhány egészen súlyos mondat az úgynevezett ellenzék részéről az előválasztással kapcsolatban. Az előválasztást korábban támogató MSZP például kijelentette, hogy azért utasítja el ezt a megoldást, mert majd a Fidesz manipulálja az eredményt. Ezért írtam néhány gondolatot az előválasztásról, megtisztelnek, ha elolvassák (a hosszabb verzió itt érhető el).
Bárki bármit mond, az előválasztás jó eszköz volt, és 2021 októberében az ellenzék támogatottsága be is érte a Fideszét. Az ellenzék tehát nem az előválasztás miatt vesztett, hanem annak ellenére (szerintem nem mond igazat, aki azt állítja, egy másik jelölttel nagyságrendileg más eredmény született volna). A hiba ott volt, hogy a pártok valójában az egészet nem gondolták komolyan, azzal voltak elfoglalva, hogy saját, ellenzéken belüli pozícióikat megerősítsék vagy megtartsák. 

A „meghekkelt előválasztás” legendáját a vesztes jelölt támogatói alkották meg, már nem sokkal a második forduló után. Nyilván, a gyász szakaszai közt az első a tagadás, de ez az összeesküvés-elmélet mára lényegében félhivatalossá vált. Pedig az előválasztáson egyszerűen túl sokan szavaztak ahhoz, hogy komolyan vegyük a külső beavatkozásról szóló összeesküvés-elméleteket.

A második fordulóban 662 ezer ember szavazott, ami valóban több, mint az első fordulóban (633 ezer). A különbség azonban sokkal inkább annak tudható be, hogy híre ment, itt történik valami, fontos a részvétel, nagyok voltak a várakozások. Ha feltételezzük, hogy a 30 ezer plusz szavazó nagyobb része odairányított fideszes lett volna, akkor sem magyarázza az eredményt, hiszen a két jelölt közt a végén 88 ezer szavazat volt a különbség.

Ha valaha le szeretnénk váltani a Fidesz rendszerét, akkor biztosan másként kell csinálni az összefogást, hogy aztán lehessen belőle megújulás és legyen ellenállás is! El kell felejteni azt, hogy bizonyos embereknek bérelt helyük van az ellenzéki oldalon! Bezárkózás helyett még jobban ki kell nyitni az ellenzéki politizálást. Igenis, meg kell adni a lehetőséget a választóknak, hogy megmondják, kit szeretnének a szavazólapon látni, és igen, beleszólást kell adni a listaállításba is! Vannak erre jó módszerek, nem ördögtől való – már ha a cél nem a status quo fenntartása, hanem a valódi változás.

Barátsággal,

dr. Hadházy Ákos
országgyűlési képviselő

Fotó: Miskolci bérlők?