Miskolcon magas a a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció. Rusvai Miklós virológus nem járt sikerrel

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint a 44. héten nincs változás a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció országos átlagértékében, a mért eredmény továbbra is emelkedett szinten stagnál. Emelkedés látható Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon és Veszprémben. Csökkenést csak a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén mértek. A koncentráció négy mintavételi helyen magas: Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett. A többi 18 helyszínen az emelkedett tartományba esik.

A közölt adatokat nézve érthető, ha sokan megijednek attól, hogy egy újabb lezárási, maszkviselési hullám veheti kezdetét. Sokan gondolkodhatnak emlékeztetőoltáson is, de mint korábban kiderült, erre szinte fölösleges apellálni, nem elérhetőek jelenleg itthon a covid-oltások. Rusvai Miklós virológus megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá. Pedig ő 70 éven felüli, eddig csak három oltásban részesült és a legutóbbit két évvel ezelőtt kapta, vagyis kérhetné.

Fotó: Rusvai kaszál (éppen)

Az információt egy háziorvos is megerősítette a Pénzcentreumnak, de ő az oltópontok tekintetében nem tudott nyilatkozni, mert az ő megkereséseikre sem reagálnak. Rusvai arról beszélt, Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből, és a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzsek elleni hatóanyagot is.