Vendégmunka magyarban. 116 131 forintot kapott októberi munkájáért, amit kiegészítettek még 40 ezerrel. Ha terhes vagy….

A kinti cég minden esetben elkéri a 60 millió rúpia körüli összeget az utazóktól, azt mondják nekik, hogy repülőjegyre és az engedélyek intézésére kell a pénz. Közben a magyar munkaadók sok esetben úgy tudják, hogy ők fizetik ezeket a költségeket, és ezt beépítik abba a díjba, amit a magyar munkaerő-kölcsönzőnek fizetnek a vendégmunkások toborzása után. A fizetést a munkások a munkaerő-kölcsönzőtől kapják, amit a munkaadók a szolgáltatási díjjal együtt utalnak el.  

A magyarországi minimálbér sokszorosa az otthoni fizetéseknek

A Válasz Online-nak nyilatkozók közül a 26 éves Hari azért akart külföldön dolgozni, hogy elég pénze legyen ahhoz, hogy megnősülhessen. Saját házra és esküvőre kell neki a pénz, amit lomboki munkájából nem tudott megspórolni. Otthon egy szálloda konyháján dolgozott, nem egészen 45 ezer forintnak megfelelő, 2 millió rúpiás fizetésért. Az ügynökségi díjat az otthoni fizetéséből két és fél év alatt kereshette volna meg, ha nem költ magára semmit ezalatt. Úgyhogy a rokonaitól kért kölcsön, a tágabb család szedte össze a magyarországi kalandhoz neki a pénzt.

Hari az ügynökségi ígéretek alapján úgy számolt, hogy Magyarországon legalább 300 ezer forintot fog keresni, és ebből 50-et költ majd ennivalóra és általában az életre, 250 ezret pedig félretesz, az első fél évben az adóssága törlesztésére, utána pedig magának, a nősülési tervéhez. Ehhez képest az utolsó fizetési papírján, amelyet megmutatott nekünk, az állt, hogy

116 131 forintot kapott kézhez októberi munkájáért, amit kiegészítettek még 40 ezerrel, amit előlegként már korábban odaadtak neki, azaz 156 ezer forint nettó bérhez jutott összesen – a feléhez ahhoz képest, amit ígértek neki.

És október még nem is a legrosszabb hónapja volt júniusi érkezése óta. (Hogy ez a helyzet hogyan alakulhatott ki, arról lesz még szó.)https://www.valaszonline.hu/2023/11/28/migracio-vendegmunkasok-indonezia-munkajog-kizsakmanyolas-sztori/