Skip to content

Káosz. Két év múlva jöhet csak megoldás a gázszámlák körüli problémákra

Káosz. Két év múlva jöhet csak megoldás a gázszámlák körüli problémákra

Lantos Csaba: két év múlva jöhet csak megoldás a gázszámlák körüli problémákra

Ismerik a gázszámlák körüli problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat – állítja Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Sorra érkeznek a segítségkérő bejegyzések azokba a Facebook-csoportokba, amelyek az új rezsiszabályok bevezetésekor, tavaly augusztusban alakultak. Az MVM ügyfélszolgálatainak folyamatos leterheltsége és a nehezen érthető szabályok miatt van egy közel százezer tagot számláló csoport is, amelyben igyekeznek kisegíteni egymást a gázfogyasztók – írtuk azzal kapcsolatban, hogy sokan rendszeresen jóval magasabb számlákat kapnak, mint korábban, hasonló fogyasztásuk után. Ezt elsősorban az állami MVM bonyolult, az időjárástól is függő számítási módszere okozza, azonban gyakran tévedésből hibás logikával elszámolt összeget is számláz az MVM.

A számítási anomáliákkal foglalkozó Facebook csoport alapítója az RTL Híradónak elmondta, hogy a problémát nagyrészt az okozza, hogy vannak olyan fogyasztók, akik az MVM-nél úgy vannak regisztrálva, mint akik kizárólag fűtésre használják a gázt, ugyanakkor a valóságban főznek is vele, és a melegvizet is azzal állítják elő. Ezek a hibásan regisztrált ügyfelek nyáron az MVM adatbázisa szerint nulla gázt kellene, hogy használjanak, így számukra nem jár kedvezményes árú gázszolgáltatás ebben az időszakban. A mégis elfogyasztott mennyiséget ezért piaci áron, a rezsicsökkentett ár többszöröséért számolja el nekik a szolgáltató.

További problémát okoz, hogy a legtöbben nem is tudják, hogy csak fűtéses felhasználóként vannak nyilvántartva a szolgáltatónál. A számlázást az időjárási jelleggörbe is befolyásolja, ami szintén problémákat szül elsősorban az ilyen ügyfeleknél.

Ismerik a gázszámlák körüli problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat, mert a teljes informatikai rendszer átalakításával jár

– ezt mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az RTL Híradónak.

Noha az ügyfelek a többletbefizetéseiket utólag ugyan visszakapják, de 20 százalékos infláció mellett koránt sem mindegy, hogy kinél áll a pénz – jegyezte meg az RTL számára Balogh József energiapiaci elemző. Aki pedig úgy érzi, hogy indokolatlanul magas számlát kapott, az kérhet azonnali elszámolást és korrekciót az MVM-től.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2023.12.06. 04:44

    középhatalom

  2. Névtelen
    2023.12.06. 04:46

    Érdekes, azt bezzeg ki tudták számolni, hogy az átbaszott fogyasztók mennyit nyertek a rezsicsökkentéssel…

  3. Névtelen
    2023.12.06. 04:47

    ne tegyünk már úgy, mintha nem tudnánk, az MVM számlái pótolják a hiányzó EUs pénzeket és a be nem fizetett ÁFÁt. Addig nem is lesz orvosolható a probléma, amíg a kurvanagy kamatokat és hozamokat ki nem fizették belőle, valamint meg nem vették azt, amit a getzi meg akar venni.

  4. Névtelen
    2023.12.06. 04:48

    reptérre kell a pénz, lehetett volna csökkenteni a piaci árú rezsit, de nem ez az a kormány mint tudjuk az ellenzék meg melegedni jár be a parlamentbe.

    1
    1
  5. Névtelen
    2023.12.06. 04:51

    beragadt sok drága orosz gáz

  6. Névtelen
    2023.12.06. 04:53

    Kiváló (soha vissza nem adom) kölcsön lehetőség az államnak, bármilyen kockázat nélkül. a világon nincs ilyen, csak ebben a nyomorult, ámde jobb sorsot aligha érdemlő országban, hogy az állam gondol egyet és megsarcolja a közüzemi számlákat. csak úgy, mert most neki kell a pénz, merthogy az unió nem hülye, onnan nem jön pénz. csak a magyar emberek szerte a honban na, ők tiszta hülyék, ha elhiszik és eltűrik, hogy ez a semmirekellő, pöffeszkedő hatalom mindenféle mondvacsinált indokkal ( adott nap hideg volt-e, vagy meleg, fűtött-e a szolgáltatást használó, vagy nem stb.) minimum két évig az mvm úgy számol, ahogyan éppen tetszik neki, ha kell és szorít a cipő, akkor egyre többet, addig is szép lassacskán hónapról hónapra pár ezrecskével/tízezrecskével (mikor, hogy) többet. fizessen a sok szerencsétlen hülye aki képes gázzal fűteni. gyanítom amúgy, hogy az a 2025 lesz még 2030, vagy 35 is. akár a vészhelyzet.

  7. Névtelen
    2023.12.06. 12:24

    Persze ha Lézer Jani találja ki, hogy bérlet kellene a Szeged-Szabadka vasútvonalra, arra nem kell két évet várni:
    https://telex.hu/belfold/2023/12/05/lazar-janos-szeged-szabadka-mav-berlet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük