A munkaerőpiac nagyon feszes Magyarországon, és ezt a Debrecenben beruházó kínaiak is pontosan tudják

 

A kormány egyik erős érve a Magyarországra telepített kínai óriásgyárak mellett, hogy új munkahelyeket hoznak létre. A legnagyobb beruházás kétségtelenül a debreceni CATL új üzeme, ahol elektromos autókba készülnek majd akkumulátorok (Debrecenben egy másik kínai akkugyár is épül).

Csakhogy a magyarországi munkaerőpiac köszöni, jól van óriásberuházások nélkül is. Sőt számos iparág küszködik inkább krónikus munkaerőhiánnyal. De ha ez így van, akkor miért ruháznak be mégis 3000 milliárd forintot itt a kínaiak?

Fotó. Alsózsolca, archív

9000 új munkahely? A valóság bonyolultabb lesz

Vsquare egy jó kapcsolatokkal rendelkező nyugat-európai Kína-kutató forrása szerint érdemes fenntartásokkal kezelni azt, hogy 9000 új munkahely jönne létre a beruházással. A kínai befektetők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon krónikus a munkaerőhiány, valamint a vendégmunkások alkalmazásával járó politikai kockázatokkal és „imázsproblémákkal” is.

A CATL terve így minden bizonnyal az lehet a forrás szerint, hogy minél több munkafolyamatot automatizáljon robotokkal és a belső 5G-s hálózatra kötött egyéb berendezésekkel, amiket minden bizonnyal a Huawei szállít majd le. Közel sem biztos, hogy 9000 főt fog majd felszívni a munkaerőpiacról a beruházás. Egyelőre az is nagy kérdés, milyen forrásból fedezik majd a gyár 100 GWh-os energiaigényét. Ez már olyan kapacitásplusz, ami a hazai villamosenergiaárakra is hatással lehet.

A lakosság tiltakozik a beruházás ellen annak bejelentése óta, hiszen a gyár megépítése komoly környezetvédelmi rizikóval jár. Nemrég a Kúria semmisítette meg a gyárnak korábban kiadott katasztrófavédelmi hatósági engedélyt, itt új engedélyeztetési eljárás jön. A földmunkák már megkezdődtek a gyár területén.

A 21 Kutatóközpont októberi reprezentatív felméréséből kiderül: a debreceniek 62 százaléka ellenzi az építkezést.https://forbes.hu/uzlet/catl-munkahely-debrecen/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=4c68a380f2-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_38&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-4c68a380f2-56945581&ct=t(N_COPY_38)